Na Zelenem tednu v Berlinu za sodelovanje med mesti in podeželjem

21 januarja, 2016
0
0

Berlin gosti od 15. do 24. januarja že 81. Zeleni teden, največji svetovni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo. Na njem se na 125 tisoč kvadratnih metrih predstavlja 1660 razstavljavcev iz 65 držav in ga vsako leto obišče pol milijona obiskovalcev. V Berlinu se predstavlja tudi Slovenija.

Vrata v svet pridelave hrane je minuli petek v nemški prestolnici odprl nemški kmetijski minister Cristian Schmidt. V času sejma poteka tudi preko 300 forumov, seminarjev in konferenc. Država partnerica letošnjega Zelenega tedna je Maroko, ki na berlinskem sejmu sodeluje od leta 1960, razstavljavci iz vsega sveta pa na Zelenem tednu predstavljajo  kulinariko, ponujajo v pokušino hrano, seznanjajo z novimi smernicami in novostmi v kmetijstvu, in se posvečajo iskanju novih poslovnih priložnosti. Obiskovalci lahko na sejmu sledijo smernicam po lokalnih posebnostih, regionalnih značilnostih in novim turističnim točkam. Letošnji Zeleni teden je tudi v znamenju letošnjega mednarodnega leta stročnic.

Slovenijo je na berlinskem sejmu zastopal mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Obisk ministra Židana v Nemčiji je pomemben tudi iz vidika gospodarske rasti. Blagovna menjava med Nemčijo in Slovenijo je po trenutnih podatkih nekaj več kot 10 milijard evrov. Slovenija potrebuje rast na tem področju, ki pa mora biti sistematična. Tudi zato je MKGP na svojem razstavnem prostoru na sejmu dalo prostor podjetjem slovenske živilsko predelovalne industrije

Berlinski sejem je postal zadnja leta tudi politični kmetijski vrh, saj poteka na njem 7. vrh kmetijskih ministrov in 8. globalni forum in se ga je udeležilo preko 70 ministrov iz vsega sveta. Na obeh dogodkih je Slovenijo zastopal minister mag. Dejan Židan.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.