Lokalna ekološka živila le redko v loncih primorskih gostincev
Darja Zemljič
Kmečki glas

Petek, 29. september 2017 ob 14:12

Odpri galerijo

Istrski pridelovalci in prvi slovenski ekološki školjkar Mitja  Petrič (školjkarstvo Mytilus), Peter Cerkvenik iz  ekološke kmetije  Pieruci, Romana Rejc iz ekološke  kmetije Navdih Istre, Dane Podmenik  iz  ekološke  kmetije Kabolca, Dean Plahuta iz  ekološkega vinogradništva Plahuta, Nina in Andy Froggatt iz   ekološke kmetija Gramone in  Andrej Grego, kmetija Grego, so ustanovili v slovenski Istri  zadrugo Zemlja in morje. Njihov glavni cilj je, da bi prodali več svojih  ekoloških pridelkov na Primorskem, najraje   obalne hotele in gostilne,  namesto da bi jih vozili  v Ljubljano, vendar je pri turističnih ponudnikih za to le malo posluha.

Že dejstvo, da se posveta gostinci razen dveh izjem niso udeležili, kaže, kako težko se  istrski ekološki pridelki prebijejo čez prag  hotelskih in gostilniških kuhinj.  Gostje iz tujine, zlasti Avstrije in Italije, ki so  doma navajeni uživati ekološko hrano,  pa na dopustu  v Sloveniji tovrstne ponudbe nimajo na voljo.  Ekološki ponudbeni primanjkljaj  na slovenski obali in domačem turizmu širše  je  nelogičen še  zlasti ob  stalni rasti porabe ekoloških živil v celem svetu po več kot deset-odstotni letni stopnji, in podobno je tudi v Sloveniji,   trg ekoloških živil  je ocenjen na 50 milijonov evrov ali 25 evrov po prebivalcu. Toda kar 80 odstotkov ekoloških živil v Slovenijo še vedno uvozimo.

Kot so predstavile Majda Brdnik, Irena Vrhovnik in Jana Bolčič iz KGZ Nova Gorica, nekoliko izstopa  v gostinskih lokalih ile ponudba  ekološkega vina. In četudi ima Istra ima največ ekoloških vinogradov v Sloveniji, kar 205 ha na 48 kmetijah, cela Primorska pa 375 ha od 36 ha  celi Sloveniji, se zatakne že pri pomanjkanju namiznega grozdja. Domačega nimamo ne iz konvencionalne in ne ekološke pridelave,  prav tako  ga v sezoni ne znajo  ponuditi  v jedeh gostinci. In podobno je  v ponudbi  vrhunskega slovenskega oljčnega olja,  ki   še vedno preredko  zaide na mize  restavracij, pa četudi je v ekološko pridelavo vključena z 240 hektarji dobra desetina vseh slovenskih oljčnikov,  pridelovalci pa dosegajo z njim najvišja priznanja na   ocenjevanjih po celem svetu. Nasprotno je v  ponudbisvežega sadja, preko leta je  preskromen  izbor in količine, medtem ko je v  sezoni preveč lubenic, melon ali kakijev, primanjkuje jagod, češenj,  nespretno pa ponudimo lokalno sadje, kt so žižule, aktinidije, fige. Razcvet je doživela na 217 ha le pridelava kakija, zaradi tega sadeža so v sezoni dozorevanja polne tudi sobe v Strunjanu in okolici. Premalo je čez celo sezono tudi ekološke zelenjave, ta raste v  Istri na 35 ha , priložnosti so  neizkoriščene tako v pridelavi  kot ponudbi, saj da sedaj večino  le-te na trg en sam velik ekološki zelenjadar, približno 120 ton letno.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 6. Dec 2019 at 09:18

82 ogledov

DO ZNANJA Z DIGITALIZACIJO IN EVROPSKIMI PARTNERSTVI
Kmetijski svetovalci so pomemben del kmetijskega sistema znanja in inovacij in številne kmetije delujejo bolje in se razvijajo tudi zaradi njihovega truda na terenu. Toda prenos znanj in sodobnih tehnologij v kmetijsko prakso poteka še vedno počasneje, kot se pojavljajo pred kmeti novi izzivi, zato so minuli ponedeljek in torek v Laškem na dvodnevnem tradicionalnem 34. posvetu Javne službe kmetijskega svetovanja ( JSKS), naslovili so ga »Skupaj za napredek slovenskega kmetijstva in podeželja, predstavili usmeritve za svetovanje v okviru skupne kmetijske politike ( SKP) po letu 2020. Hitrejši prenos kmetijskih znanj in rešitev na evropski ravni pospešujejo Evropska inovacijska partnerstva (EIP), v katera se vse hitreje vključujejo tudi slovenske raziskovalno-izobraževalne ustanove. Več v 49. številki Kmečkega glasa.  Inge van Oost, Evropska komisija: Kmetijski kmetovalec po meri kmeti naj bi razumel in prenesel praktične potrebe in bil most med kmet in raziskovalci.«

Fri, 6. Dec 2019 at 09:11

81 ogledov

Z ZNANJEM DO VRHUNSKIH POLNITEV
Premiki v strukturi prodaje na tujih trgih z rastjo deleža stekleničenih vin na 30 odstotkov in posledično zmanjšana prodaja odprtih vin, je jasen znak, da so severnomakedonskim vinarjem milijonske naložbe v nove tehnologije, opremo v vinogradih in vinskih kleteh in predvsem v znanje izplačale. Pridelava je v tej regiji v primerjavi z zahodno Evropo, še vedno ugodna, povprečni stroški po hektarju so nizki, med 1000 do 1200 evrov po hektarju, saj škropijo le tri do štirikrat, cena delovne sile je nizka. Proti suši so v večini vinogradov prešli na kapljično namakanje, pridelke za vina višje kako so znižali med 7-10 t/ha. Vina najvišje kakovosti, kot sta znamenita Bela voda in Barovo iz tikveške kleti, pa pridelujejo na višji nadmorski višini, ker so se podnebne spremembe že zvišale temperature na nižjih lega. V primerjavi s Slovenijo je v Severni Makedoniji tej državi tudi zelo velik red pri plačilu grozdja, ker je najboljšega še vedo premalo, morajo največje kleti zanj tekmovati, cene se gibljejo od 20 centov/kg, najboljši vranec je plačan tudi po 1 evro/kg. Država pa je določila, da mora biti vse grozdje plačano do 1. aprila, sicer izgubijo kleti licenco in dve sta jo že tudi izgubili.   Več v 49. številki Kmečkega glasa. 

Wed, 27. Nov 2019 at 10:21

228 ogledov

Digitalizacija spreminja prenos znanja
Prenos znanja na kmetije se v dobi digitalizacije  spreminja, glavni prenosniki znanja na slovenske kmetije- kmetijski svetovalci, pa ne posodabljajo le tehnologij, temveč  prek  evropskih projektov širijo vsebine in obseg delovanja na širše okolje. Hkrati so stisnjeni v izvedbene zahteve kmetijske politike, in realno stanje, kot je menjava generacij v službi kmetijskega svetovanja. "Sodelovanje krepimo tako doma kot v tujini, edino, kar nas ovira, je čas in finčane zmožnosti," je poudaril na tradicionalnem, 34. posvetu  Javne službe kmetijskega svetovanja minuli ponedeljek in torek Anton Jagodic, vodja Sektorja za kmetijsko sodelovanje pri KGZS.        Več o tem, kar so o novih pristopih v svetovanju v prihodnji kmetijski politki povedali domači in tuji govorci: Inge van Oost iz Evropske komisije, kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, in drugi, preberite v 49. številki Kmečkega glasa.    ,        

Tue, 26. Nov 2019 at 15:27

166 ogledov

Črni ambasador makedonskega vinarstva
Črn, močan, žgoč in po gozdnih sadežih dišeč je plemenit vranec, ali konj, ki vleče in utira pot v svet makedonski vinom. Po desetletnem tehtnem iskanju nove identitete makedonskih vin, in prizadevanjih, da se končno otresejo neslavne jugoslovanske polpreteklosti, v kateri so postala njihova vina sinom za izvoz cenenih odprtih vin (prek Slovenije), je postal ambasador makedonskih vin vranec, ki predstavlja utekočinjeno terroirsko identiteto vroče balkanske rdeče zemlje. Vranec pridelujeo v Makedoniji na 10.800 ha, sicer pa je to čnogorska sorta, ki je tam vranac.  Več v 48. številki Kmečkega glasa.  Enolog kleti Ezimit Petar Milev z vinom Terra Makedonika, v katerem je pol vranca, četrt merlota in syraha, dodanih pa je še 40 začimb.

Fri, 22. Nov 2019 at 11:31

303 ogledov

Vsak dan izgubimo hektar vinograda
Podnebne spremembe  z večjim številom sončnih ur in manj padavinami prinašajo številne tehnološke izzive tudi vinogradnikom, obenem  pa jim dražijo stroške pridelave. Nekatere rešitve, kako se z njimi spopasti, glede na dejstvo, da je pridelava grozdja v Sloveniji že sedaj nedonosna in zato vsak dan izgubimo hektar vinograda  oz. 365 hektarjev na leto, so predstavili domači in tuji strokovnjaki 21. novembra na posvetu na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.      

Wed, 20. Nov 2019 at 16:41

201 ogledov

Globalizacija je lahko za male kmetije tudi prednost
Matej Lupinc z vitovsko amber 2017, ki bo na trgu konec prihodnjega leta Matej Lupinc je mladi zamejski vinar, ki je prevzel kmetijo pred trinajstimi leti od  očeta Danila. Ta je bolj znan kot prvi kraški vinar, ki je začel stekleničiti vina že leta 1968. Matej je študij končal na Biotehiški fakulteti v Ljubljani in pravi, da je enako kot delo, pomembno razmišljanje kaj, kam in kako tržiti. Več v prihodnji, 48. številki Kmečkega glasa.  Kraška klet vinarstva Lupinc  

Zadnji komentarji

Prijatelji

ziliute88edita editaKmečki glasAlen  OsenjakVlasta KunejMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecKristijan  HrastarDragica Heric

NAJBOLJ OBISKANO

Lokalna ekološka živila le redko v loncih primorskih gostincev