Svetovni vodni vrh v Braziliji

21 marca, 2018
0
0

Včeraj se je s svečano otvoritvijo v Palači Itamaraty – Ministrstvu za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije uradno začel 8. Svetovni forum o vodi s tematskim naslovom »Delitev vode«, ki bo v glavnem mestu Brazilije potekal do 23. marca. Slavnostni govorniki na otvoritveni slovesnosti so bili brazilski predsednik Michel Temer, guverner Zveznega okrožja Brasilie Rodrigo Rollemberg in predsednik Svetovnega sveta za vodo Benedito Braga. Sledila je video predstavitev Visokega panela za vode OZN in Svetovne banke ter izjave predsednika Madžarske, Zelenortskih otokov, Gvajane ter Svetega Tomaža in Princa, kronskega princa Japonske, predsednika vlade Južne Koreje, Monaka Senegala in Maroka, podpredsednika Ekvatorialne Gvineje, generalne direktorice UNESCO, ter video nagovor generalnega sekretarja OECD.

Na svečani otvoritvi je na panelu visokih gostov sodeloval tudi nekdanji predsednik RS in predsednik Visokega globalnega panela za vodo in mir, dr. Danilo Türk, ki je na forumu predstavil poročilo z naslovom »Stvar preživetja (A Matter of Survival)«, ki je nastalo po dveh letih intenzivnega dela Visokega globalnega panela za vodo in mir pod njegovim vodstvom in obsega vrsto priporočil, ki imajo dva ključna cilja: preprečevanje vodnih konfliktov in okrepitev vloge vode kot instrumenta miru. Izdaja poročila Visokega globalnega panela za vodo in mir je zapisana tudi v Ministrski deklaraciji 8. Svetovnega foruma o vodah »Delitev vode« – Nujni poziv k odličnemu ukrepanju na področju vode.Slovensko delegacijo na forumu vodi namestnica generalnega direktorja Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP)  Mateja Tavčar. V delegaciji so še veleposlanik Alain Brian Bergant, sekretar Direktorata za vode in investicije na MOP dr. Mitja Bricelj, predsednik Slovenskega nacionalnega odbora Mednarodnega hidrološkega programa (HIP) UNESCO prof. dr. Mitja Brilly ter prvi svetovalec veleposlaništva Igor Šef. Slovenska delegacija si v okviru 8. Svetovnega foruma o vodah aktivno prizadeva za okrepitev instrumenta miru v mednarodnem sodelovanju. To utemeljuje z dosežki v mednarodnem porečju reke Save z vzpostavitvijo sodobnega sistema za zgodnje opozarjanje pred poplavami in obnovo plovnih poti. Posebna pozornost bo namenjena tudi upoštevanju ekosistemov pri trajnostni rabi vodih virov, kjer Slovenija predstavlja dosežke pri ohranjanju zelenih in modrih koridorjev v porečju reke Save in povodju Jadranskega morja.
Na ministrskem panelu »Ekosistemi« je Slovenija predstavila dosežke v okviru čezmejnega sodelovanja na mednarodnih rekah. Posebej so izpostavili dosežke v porečju Save z vzpostavitvijo sistema zgodnjega opozarjanja pred poplavami in novih oblik sodelovanje. Posebna pozornost je namenjena vključevanju mladih. Švica bo avgusta organizirala Svetovni  vodni parlament mladih, kjer bo predstavljen Parlament mladih porečja Save kot primer dobre prakse.