Novi preventivni ukrepi za rastline pred novimi škodljivci

6 januarja, 2016
0
0

 

 

 

Evropska unija uvaja nova ukrepe za zajezitev večji pritok škodljivci, kot so Xylella fastidiosa, ki izhajajo iz povečane trgovine in podnebnih sprememb.Evropski poslanci so seneuradno dogovorili, da so potrebni za izkoreninjenje in širitev novih škodljivcev.

“Zdravstveno varstvo rastlin je pomembno vprašanje za celotno Evropo. Zelo sem vesel, da jso se držav e članice v Evropskem parlamentu( EP) dogovorile o ukrepih za zaščito naše države o varovanju pred škodljivci in boleznimi, ki lahko potencialno uničujejo cele vrste dreves, rastlin in rastlinske proizvode, “je dejal poročevalec Anthea McIntyre , ki je vodil pogajalsko skupino EP. Začasno dogovorjeno besedilo mora še potrditi Svet EU, in pozneje odbor za kmetijstvo pri EP. Šele potem bo lahko EP odobril dokument v ppo drugem branju.

Nova pravila uvajajo mehanizem predhodne presoje rastlin in rastlinskih proizvodov iz tretjih držav in začasnih ukrepov za proizvode, ki lahko predstavljajo novo tveganja škodljivcev ali drugih domnevnih fitosanitarnih tveganj.

Če predhodni pregled pokaže, da določen proizvod predstavlja nesprejemljivo tveganje zaradi škodljivega organizma, ga je treba začasno uvrstiti na seznam, ki ga je Komisija kot izdelek visokega tveganja in preprečiti vstop na ozemlje EU – odvisno od ocene tveganja. Izdelki z visokim tveganjem so tisti, ki gostijo splošne škodljivce z pomebnim vpivom na rastlinske vrste ki so velikega gospodarskega, družbenega in okoljskega pomena za EU, ali izdelki na katerih se zadržujejo škodljivci brez znakov in jih zato med inšpekcijskimi pregledi težje ugotovljivi.

Komisiji bi bilo treba tudi omogočiti, da hitro sprejme (prek izvedbenih aktov) začasne ukrepe, ki omejujejo vnos rastlin in rastlinskih proizvodov na ozemlje in gibanje v EU, ki bodisi predstavljala novo opredeljeno tveganje zaradi škodljivcev, ki niso zajeti v obstoječih ukrepov EU. Zahteva za fitosanitarnega spričevala za uvožene rastline in rastlinskih proizvodov se bo zahtevala za ne le za profesionlane uovznike, pač pa tudi za stranke poštnih storitev in internetne stranke in potnike- uvoznike potencialno tveganih rastlin( v prtljagi). Te zahteve bodo oproščeni le tisti potniki, ki uvažajo majhne količine posameznih rastlin – ki jih določi Komisija na podlagi seznama nevarnih škodljivcev.

Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.