Reorganizacija kmetijske svetovalne službe brez dodatnih sredstev nesmiselna

12 aprila, 2016
0
0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je 25. marca na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru odprlo javno razpravo o reorganizacji kmetijske svetovalne službe (KSS), delujoče pod organizacijskim okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija. Preoblikovanje je kmetijski minister mag. Dejan Židan najavil že v letu 2014, vendar pa bi bilo neumesno, je dejal v Mariboru, da bi se v obdobju uvajanja izvedbe nove skupne kmetijske politike KSS ukvarjala sama s seboj, namesto s kmetijami, za katere je odgovorna, zato je bila preložena do letos.

 Sedanja organiziranost KSS je začasna, toda s 1.1. 2018 mora biti stalna, in če hoče MKGP slediti časovnici, morajo biti pripravljene zakonske spremembe še letos, da bo lahko zakon sprejet v prvi polovici 2017 in bo obdobje prilagajanja za 292 zaposlenih in 15 koordinatorjev v KSS trajalo vsaj pol leta, je najavil mag. Židan

Ne ubijte sla

Prve razprave v Mariboru se je udeležilo nekoliko manj svetovalcev iz vseh KGZS tudi zato, ker poteka subvencijska kampanija, je pa MKGP vrglo vsem neposredno vpletenim »rokavico« v obliki štirih temeljnih vprašanj ali ima kmet pravico do izbiro tistega, ki mu svetuje, ali naj bo uvedeno sofinaciranje kmetov, ali naj bo KSS bolj organzirana po sektorjih in bolj specializirana, ali pa morda zaradi majhnosti Slovenije bolj enotno organizirana. Pri oblikovanju zaključnih stališč bo odločal konsenz, glavne sedanje pomanjkljivosti delovanja KSS, iz katerih pri preoblikovanju izhaja MKGP, je predstavila dr.Majda Černič Istenič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani na osnovi raziskave »Izzivi in potrebe v prenosu znanja v kmetijsko prakso v Sloveniji«. Le to je kot ciljni raziskovalni projekt naročilo MKGP, zaključena je bila leta 2013.  Ugotovitve ( v Kmečkem glasu smo jih natančneje predstavili oktobra 2013) ne laskajo niti kmetijskim svetovalcem niti zaposlenim v ključnih kmetijskih izobraževalnih ustanovah. Ob vidni užaljenosti ali drugačnem razumevanju nekaterih rezultatov je zato minister Židan prisotne v Mariboru pozval, da naj »ne ubijejo prinašalca novic«.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.