Veliko nezadovoljstva z vseh strani

7 junija, 2018
0
0

Članice EU so 14. maja v Bruslju prvič razpravljale o predlogu večletnega proračuna unije za obdobje 2021-2027. Razprava je potekala po pričakovanjih, veliko je nezadovoljstva z vseh strani, je povzel državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič. Slovenijo zelo skrbijo rezi sredstev za kohezijsko politiko in razvoj podeželja.

Nezadovoljne so tako države, ki želijo ohraniti sredstva v okviru kohezijske in skupne kmetijske politike, kot neto plačnice, ki se ne strinjajo z obsegom proračuna, je pojasnil Mirošič, ki je Slovenijo zastopal na zasedanju ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve. Slovenijo zelo skrbijo predlagani rezi sredstev za kohezijsko politiko in razvoj podeželja. Podrobna stališča bo država oblikovala, potem ko bo znana metodologija za razdelitev kohezijskih sredstev, ki se pričakuje konec meseca.

Sicer pa Slovenija po besedah državnega sekretarja pozdravlja ambiciozen predlog prvega večletnega proračuna unije po brexitu oziroma dejstvo, da Evropska komisija proračuna ni znižala, ter pričakuje, da bo zagotovila pošteno razdeljevanje sredstev, saj je proces konvergence eden temeljnih v EU.Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas, št.23, 6.6. 2018