Satelitski podatki bodo nadomestili preglede na kmetijah

13 junija, 2018
0
0

Evropska komisija je v okviru prizadevanja za poenostavitev in posodobitev skupne kmetijske politike (SKP) sprejela nova pravila, ki bodo prvič izrecno omogočila uporabo vrste sodobnih tehnologij pri izvajanju pregledov na območjih plačila SKP. To vključuje možnost popolne zamenjave fizičnih pregledov na kmetijah s sistemom samodejnih pregledov, ki temeljijo na analizi podatkov o opazovanju zemlje.
Nova pravila, ki so začela veljati 22. maja 2018, bodo omogočala, da se podatki s satelitov EU Copernicus Sentinel in drugi podatki o opazovanju Zemlje uporabijo kot dokaz pri preverjanju,  ali kmetje izpolnjujejo zahteve iz SKP za plačila na površino (bodisi neposredno plačila kmetom ali podpore za razvoj podeželja), pa tudi zahteve navzkrižne skladnosti.

Prvič bodo sprejemljive tudi druge nove oblike dokazov, kot so geodetsko označene fotografije, informacije iz dronov in ustrezna dokazila kmetov, npr. oznake semen kot del širšega premika k tako imenovanemu “pristopu spremljanja “, kar bo privedlo do zmanjšanja števila pregledov na kmetiji. Obiski na terenu bodo potrebni le, če digitalni dokazi ne bodo zadostni za preverjanje skladnosti.