Biodinamična vina iz kitajskih amfor

5 marca, 2019
0
0

Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih novinarjev iz EU kot zadnjo predstavita še biodinamično vinogradništvo-in vinarstavo Heinrich v Golsu na Gradiščanskem. Ta vinska klet sicer ni na območju z omejenimi dejavniki za kmetovanje, pač pa je prejela kar tretjino evropskih razvojnih sredstev za izgradnjo moderne kleti v bližini nacionalnega parka Nežidersko jezero -Seewinkel, 60 kilometrov od Dunaja. 

Kmetijo, ki je prerasla v uspešno vinarsko podjetje, sta Gernot in Heike Heinrich začela razvijati leta 1990 iz manjšega družinskega vinogradniškega posestva, s koreninami iz leta 1730. Vinogradniško posestvo ima sedaj 100 hektarjev, 28 stalno in 25 sezonsko zaposlenih, njihov letni prihode pa je okrog pet milijonov evrov. Klet so gradili v več stopnjah od leta 2007 do 2012, celotna naložba je bila vredna 12 milijonov evrov, tretjino te vrednosti so prejeli na razpisih za evropska sredstva za naložbe v kmetijstvu. Vinska klet Heinrich je tudi članica gibanja Pannobile, skupine devetih uveljavljenih avstrijskih vinarjev, ki si s svojo filozofijo upira nareku globalizacije in zavzema za ohranjanje avtohtonosti, tradicije v vinih.

Na vhodu v impozantno klet Heinrich preseneti njena dobesedna prozornost- saj so tla steklena in tj. vidni vsi prostori v treh etažah, s čimer želijo poudariti, da pred pivci ničesar ne skrivajo in na drugi strani neposredno vez z naravo. V pritličju sta degustacijski in prodajni prostor ter prevzemni prostor s stiskalnico, etažo nižje prostor za nego svežih vin v nerjaveči posoda. Vnajstrožji tišini in miru v najglobljem delu kleti pa so veliki leseni sodi in kitajske amfore. Več v Kmečkem glasu št. 9.