Neznana prihodnost po izbruhu koronavirusa

(prevod po Fortune)

Vinska industrija preživlja že desetletje negotovo obdobje.  Že oktobra je bila vsiljena 25 odstotna  carina za  francoska, nemška in španska vina, uvožena v ZDA kot povračilni ukrep proti letalskim subvencijam, januarja pa se je komajda o izognila 100-odstotnim carinam za vsa vina, uvožena iz Evropske unije v ZDA v sporu zaradi digitalnih davki. Zdaj in naslednjih nekaj mesecev se je celotni svetovni vinski sektor  z izbruhom koronavirusa spet znašel na v negotovosti.

Izvoz

Italija je  ena izmed držav, ki jo je virus najbolj prizadel, in s kompletno karanteno izjemno čutijo učinke  zastoja. Skupina Frescobaldi Toscana v Toskani izvozi 67 odstotkov svoje proizvodnje in je vpliv prvič občutila, ko je podjetje izgubilo kitajski trg”, pravi Lamberto Frescobaldi, predsednik vinske kleti,  med začetnim valom virusa. Čeprav je ta pandemija brez primere otežila oblikovanje napovedi, je prepričan, da bo usmeritev virusa proti drugim glavnim trgom – vključno z ZDA, Kanado in Nemčijo – v naslednjih nekaj tednih vplivala na poslovanje. Lamberto Frescobaldi nadzira sedem posesti v italijanski regiji Toskana.

Matteo Ascheri, predsednik Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe in Dogliani – upravnega organa vin barolo in barbaresco v Piemontu v Italiji- ugotavlja, da nemški kupci začenjajo s preklici  naročil, in ker je 80 odstotkov njihove pridelave usmerjene v izvoz, je to  zlovešče znamenje.

“Glavna težava je, da je zdaj v razmerah, ki se širijo po vsem svetu in drugih gospodarstvih v Evropi in ZDA, to lahko še hujši problem, kot ti, s katerimi se danes srečujemo v Italiji,” pravi Ascheri. “Naš končni cilj je izvoz, to je velik del našega poslovanja.” 

Opozarja še, da je še vedno mogoče odpravljati pošiljke brez prevelikih motenj. Nekoliko upočasnitev infrastrukture zaradi nizke zaposlenosti povzroča nekaj zamud, vendar vina še vedno krožijo po običajnih logističnih poteh proti distribuciji.

Italijanska karantena ima učinke zmanjševanja za druge države. Foulques Aulagnon, vodja izvoznega trga za Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace (CIVA) – trgovinska organizacija za vina iz Alzacije v Franciji ugotavlja, da Italija omejuje uvožena vina; steklenic, namenjenih supermarketom in majhnim trgovinam z živili, se še vedno nemoteno prebijejo na police. Toda vinske namenjena  restavracijam, barom in vinskim trgovinah, ne pridejo v Italijo. Ker se alzaška vina v glavnem prodajajo po teh zadnjih kanalih, je izvoz v Italijo hitro padel. Aulagnon pravi, da še en mesec ne bo imel natančnih številk, vendar je enostavno opaziti, kako lahko ta medsebojno povezana spletna distribucija zlahka pokvari vinsko industrijo po vsem svetu.

Potovanja in turizem

Vinska regije s  čudovitimi vinogradi, dobro urejenimi degustacijskimi sobami in luksuznimi prenočišči so  vroča destinacija – ali so bile,  dokler COVID-19 v bistvu ni ustavil vseh potovanj. Po nedavni raziskavi Fortune je “68 odstotkov Američanov, ki so imeli mednarodne potovalne načrte, le-te verjetno odpovedali (45 %) ali pa so že odpovedali (23 %).”

Za vinarje izguba prometa pomeni zmanjšan prihodek, pa tudi izgubo ozaveščenosti med pivci. Frescobaldi, ki ima v  Toskana sedem posestev, priznava: Iskreno, leto bo zelo boleče. Italija se zanaša na več kot 50 milijonov turistov. Soočamo se z izgubo večine tega posla. ” Poleg tega vinarji brez delujočega gostinskega sektorja izgubijo umestitve v restavracijah in hotelih, ki poskrbijo za obiskovalce. Pomanjkanje potovanj tudi ovira razvoj poslovanja vinarskih podjetij.

Večji sejmi, kot so ProWein v Düsseldorfu v Nemčiji in Vinitaly v Veroni v Italiji, so bili odpovedani. Vinarstvo L’Aventure v Paso Roblesu v Kaliforniji šteje izvoz kot 20 odstotkov svojega poslovanja. Če  posamezne znamke ne morejo delati na trgu, lahko škodijo prodaji. Ko govori o hongkonškem trgu, Chloé Asseo-Fabre, ki nadzira prodajo, trženje in komunikacije za L’Aventure – vinarstvo njene družine s sedežem v Paso Roblesu v Kaliforniji, pravi:

” Septembra smo še opravili dobave vina,  tako da čas ni bilo nobenega vprašanja in vino je dobil vsak. Toda zdaj, ko gre za promocijski del, na katerih promoviramo tudi potovanja, je postalo bolj zapleteno. ” Trenutni načrti za obisk Evrope in srečanje s stiki so trenutno ustavljeni.

Lokalna poraba

Prodaja restavracij in barov je po vsem svetu upadla, saj se prizorišča zapirajo z eksponentno hitrostjo, kar je bil eden največjih udarcev v sektorju.Vendar pa Rob McMillan, izvršni podpredsednik in ustanovitelj banke Silicon Valley Bank, ponudnika finančnih storitev za vinsko industrijo s sedežem v Napi, Kalifornija, ne misli, da so razmere težke. Trenutno ozračje primerja z zrušitvijo delnic leta 2008.”Takrat smo rekli, da je vino vzdržno, ne pa odporno na recesijo,” pojasni McMillan. Povprečna vinska klet ustvari približno 20 odstkov svoje prodaje v restavracijah, kar bo zagotovo škodilo kletem z dna lestvice.

Toda obstaja srebrna črta – ” v ZDA  se  ni treba vračati dlje v zgodovino, kot do prohibicije, pa  vemo, da bodo ljudje še vedno uživali alkohol, zlasti če je to običajni del njihovega življenja,”.McMillan predvideva, da se bo poraba preusmerila na dom, ljudje pa bodo več naročali po spletu, kupovali neposredno v kleteh ali naročali v trgovinah.

Za industrijo to pomeni premik v prodajnih kanalih in ne smrtni udarec. Kot dokaz je prodaja aplikacije Drizly za prodajo alkohola, ko  je 2. marca prodaja  porasla za 50 % hitreje kot prejšnji teden, 12. marca pa je po besedah ​​predstavnika največji dan prodaje družbe. Čeprav so končni učinki COVID-19 na tej stopnji nepredvidljivi, ima Aulagnon CIVA vizijo: “Ko se bo kriza končala, bodo ljudje zaužili več kot kdajkoli prej.”