Mešalnicam je treba dovoliti, da si medsebojno pomagajo

27 marca, 2020
0
0

Evropsko združenje proizvajalcev krmnih mešanic se pripravlja na soočanje z zapiranjem obratov. Promet z blagom se je po prvih težavah v EU vrnil v normalno stanje.

Če se bo kriza nadaljevala, bo zapiranje obratov ogrozilo proizvodnjo krme. “Kratkoročno smo previdni optimisti,” pojasnjuje Alexander Döring iz Evropskega združenja proizvajalcev krmnih mešanic (Fefac). Prometni zastoji na mejah so v veliki meri odpravljeni. Toda na poti od Črnega morja še vedno obstajajo težave.

Dostava krme iz Ukrajine in Romunije je bila ovirana na mejah Madžarske, Hrvaške, Slovenije in Avstrije. Vozniki, ki niso imeli zaščitnih očal in drugih zaščitnih oblačil, niso dobili dovoljenja za nadaljevanje poti, se je pritožil Döring.

Pri tem so olajšava smernice Evropske komisije, po katerih prehod čez mejo ne bi smel trajati več kot četrt ure, na mejah pa naj bi voznikom vseeno merili temperaturo. Zdaj bi morale omenjene države upoštevati tudi zahteve Bruslja za nadzor meje. Fefac še poudarja, da morajo biti dobave mešanic krme, na primer rejcem perutnine, zanesljive. Kupec v supermarketu lahko običajno preide na druge izdelke v primeru slabše oskrbe, pri reji živali pa to skoraj ni mogoče. Obenem ne more izključiti, da lahko pripeljejo do zaprtja mešalnic tudi okužbe zaposlenih. V tem primeru bi si morale mešalnice  med seboj pomagati, da bi lahko še naprej oskrbovale kupce. Obstajajo nujni načrti za medsebojno pomoč, s katerimi bi se morali strinjati nacionalni organi za konkurenco. O okužbah bi morali razmišljati  o  večjem uvozu soje in drugem uvozu krme. 

Pristanišča EU bi morala zagotoviti ločitev ladijskih posadk in pristaniških delavcev. Države v katere se izvaža soja, morajo biti sposobne zagotoviti zaposlenim primerno varnost. Prav tako morajo spremljati, kako se je potek okužb razvil v državah dobaviteljicah in kako to vpliva na izvoz.