Francija sprejela zakonodajo za naravna vina

29 marca, 2020
0
0

Po desetletju lobiranja vinske industrije so francoske oblasti končno formalno priznale naravna vina. Kot poroča Wine Business, se bodo vina, ki sodijo v novo poimenovanje, tržila z izrazom „vin methode nature“. Zveza naravnih vin je bila ustanovljena v sodelovanju s francoskim ministrstvom za kmetijstvo in francoskim nacionalnim inštitutom za poreklo in kakovost (INAO). Zveza, ki jo vodi vinar iz doline Loire Jacques Carroget, je pripravila seznam meril za novo imenovanje.

Vina, ki izpolnjujejo pogoje, bodo lahko uporabljala ta logotip na svojih steklenicah. Obstoječi evropski predpisi prepovedujejo uporabo izraza naravnovino na etiketah, zato je Zveza naravnih vin oblikovala izraz “vin méthode nature”. Za imenovanje bo veljalo triletno preizkusno obdobje.

Za uporabo izraza “vin méthode nature” na etiketah je treba vino pridelati iz ročno pobranega grozdja iz certificirane ekološke pridelave, v kleti so dovoljene samo avtohtone kvasovke. Med postopkom kletarjenja so prepovedane naslednje prakse: cross-flow filtracija, hitra pasterizacija, termovinifikacija in povratna osmoza.

V vseh vrstah vina je dovoljeno do 30 mg / l sulfita. Za razlikovanje med naravnimi vini, ki vsebujejo sulfite, in tistimi, ki ne vsebujejo sulfitov, sta bila oblikovana dve logotipa, ki kažeta, ali izdelek vsebuje sulfite ali ne. Vsako leto zunanji organ nadzoruje ustekleničeno vino, ki zaprosi za imenovanje. Če vino ni v skladu s predpisi, ga je treba tržiti kot drugo blagovno znamko, da ne bi zavajalo potrošnikov. Po pričakovanjih bo v naslednjih mesecih več kot 100 francoskih blagovnih znamk vina tržilo kot “vin méthode nature”, pri čemer bodo po pričakovanjih sledili španski in italijanski vinarji. “Prva vina z označbo so lani ustvarili vinogradniki, ki so se pred trgatvijo dogovorili, da bodo izpolnili vse zahteve,” je za Wine Business povedal Sebastien David, eden od ustanovnih članov Zveze naravnih vin.