Sezonskim delavcem omogočen dostop na delovno mesto

31 marca, 2020
0
0

Evropska komisija je 31. marca objavila nove praktične nasvete, s katerimi je zagotovila, da je mobilnim delavcem v EU, ki so v boju proti pandemiji koronavirusa ključni za izvedbo del, dovoljeno oditi na delovno mesto.

Te smernice so zelo pomembne  zlasti za kmetijski in prehrambeni sektor, ker sta oba odvisna od sezonskih delavcev. V skladu z zahtevami voditeljev EU poskušajo te smernice obravnavati praktične skrbi državljanov in podjetij, ki imajo težave z najemo delovne sile zaradi ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa, in z nacionalnimi organi, ki te ukrepe izvajajo. Ti ukrepi vključujejo nadzor na notranjih mejah in omejevanje gibanja ljudi znotraj EU.

Kmetijski in prehrambeni sektor EU si močno prizadevata za zagotovitev učinkovite verige preskrbe s hrano in zanesljivosti preskrbe s hrano po vsej EU v času pandemije. Kljub temu pa se bosta v prihodnjih tednih spopadla z velikim pomanjkanjem delovne sile, če sezonski delavci zaradi omejevalnih ukrepov ne bodo mogli priti na svoje delovno mesto.

Sezonski delavci so ključni pri kmetijskih opravilih, kot so sajenje in obiranje pridelkov, zlasti v spomladanski sezoni. Komisija s temi smernicami poziva države članice, naj uvedejo posebne in hitre postopke, s katerimi bodo zagotovile nemoten prehod obmejnih in sezonskih delavcev, vključno z ustreznim zdravstvenim pregledom. V zvezi s sezonskimi delavci v kmetijskem sektorju bi morale države članice na tehnični ravni izmenjati informacije o svojih različnih potrebah in določiti posebne postopke za zagotovitev nemotenega prehoda za te delavce. Poleg tega bi države članice morale te osebe obravnavati kot kritične delavce in od delodajalcev zahtevati ustrezni zaščito za varovanje zdravja sezonskih delavcev.