Kmetje se zavedamo poslanstva, da pridelamo čim več lokalne hrane

8 aprila, 2020
0
0

“Zadnje tri tedne imamo trikrat več prometa, če smo imeli prej 40 strank, jih imamo sedaj več kot 200. Kmetje zato več tudi sadimo oz. sejemo, kar ni težko, če veš, da bodo pridelki prodani,” predstavi odziv kupcev in kmetov na sedanjo krizo v slovenski Istri Dane Podmenik, eden od članov zadruge Zemlja in morje.

Vanjo se je za nastop na trgu pred nekaj leti povezalo pet istrskih kmetov in en školjkar in je največja zadruga ekoloških kmetov na Obali. Njihovi kupci oddajo naročila in jih plačajo po spletu, zabojček z živili, ki jih izberejo v zadrugi (ta stane 12 evrov), ali jih kupci izberejo sami, dostavijo na prag v torek in sredo, imajo pa tudi svojo hladilnico. Ponudijo lahko sezonsko zelenjavo, od radičev, blitve, špinače, korenčka rdeče pese, do vseh vrst žitnih in mlečnih izdelkov, olja, vino. V ponudbi nimajo le svojih izdelkov, temveč od 50 kmetov od Čadrga, Vipavske doline, do Brkinov.

“Naša prednost je, da smo v primerjavi s konkurenco cenejši, v našem zabojčku je za kilogram živil več, le-ta pa so tud sveža, saj je naročeno že čez dve uri pri nas in čez tri ure pri kupcu. Izrecno pa vztrajamo na izključno slovenskih ekoloških pridelkih, z uvozom se ne glede na zahteve kupcev ne ukvarjamo, čeprav je letos  pomanjkanje domačih ekoloških jabolk. Glede na povečano prodajo sem sam posadil dodatnih 1000 sadik vseh vrst zelenjave, ta pa letos v suši raste slabo. Sedaj vsi govorijo, da je pomembna lokalna oskrba. Kmetje se zavedamo poslanstva,  da pridelamo čim več lokalne hrane ter upamo, da bo del tega zavedanja ostalo pri kupcih in da ne bodo že čez dva meseca vsega pozabili,” sklene Podmenik.