Nova pravila za ponovno uporabo vode za namakanje

10 aprila, 2020
0
0

Svet EU sprejema nove ukrepe za zmanjšanje tveganja pomanjkanja vode za namakanje pridelkov. 7. aprila je s pisnim postopkom sprejel uredbo, ki bo olajšala uporabo očiščene komunalne odpadne vode (odpadne vode) za namakanje v kmetijstvu.

Pravila bodo pomagala Evropi, da se prilagodi posledicam podnebnih sprememb. Uredba, ki popolnoma ustreza krožnemu gospodarstvu, bo izboljšala razpoložljivost vode in spodbudila njeno učinkovito rabo. Pomagati želi pri zagotavljanju vode za namakanje njiv, zlasti med vročinskimi valovi in ​​hudimi sušami lahko pomaga preprečiti pomanjkanje pridelka in pomanjkanje hrane.

Glede na to, da se geografske in podnebne razmere med državami članicami močno razlikujejo, se lahko država članica odloči, da za delno ali celotno ozemlje na celotnem ozemlju ni primerno uporabiti očiščene vode za kmetijsko namakanje. Svet je sprejel svoje stališče v prvi obravnavi, Uredbo mora zdaj Evropski parlament sprejeti v drugi obravnavi, preden bo lahko objavljena v Uradnem listu.