Prvi romunski delavci že v Nemčiji

14 aprila, 2020
0
0

Zaradi koronavirusa v Nemčijo niso smeli prihajati  sezonski delavci, nova uredba je dovolila prihod več sto Romunov. Na berlinsko letališče Schönefeld so prispeli delavcev iz Romunije.

Prvi čarterski polet je pristal minulo soboto, na glavnem letališču so pristala tri letala s skupno 530 delavci. Prva letala z delavci so pristala tudi v Düsseldorfu in Hamburgu, prav tako iz Romunije. Delavce so morali najprej zdravniško pregledati na letališču, nato so morali v karanteno. Podjetja so odgovorna za organiziranje delavcev v majhnih skupinah.Kmetijska podjetja najamejo tudi letala in naj bi na letališču pobrala tudi delavce. “S to uredbo naše kmetije še vedno lahko delajo,” je dejal predsednik združenja kmetov Joachim Rukwied. “Upamo tudi, da bo ta pomoč pomagala kmetijstvu.”

20.000 sezoncev za obiranje v špargljev

Potrebno delovno silo so morali kmetje in kmetijska podjetja registrirati prek portala Nemškega združenja kmetov. Po navedbah združenja je bilo v četrtek dopoldne prijavljenih približno 9.900 sezonskih delavcev, za maj je bilo do zdaj poslanih 4.300 vlog. Na začetku mejnih kontrol in prepovedi vstopa so bile izjeme za sezonske delavce, ko je postalo jasno, da so nujno potrebna delovna sila, sta se zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer in zvezna kmetijska ministrica Julia Klöckner ) dogovorila, da bosta v Nemčijo pod posebnimi dovolila vstopiti 80.000 tujih sezonskih delavcev za pomoč pri spravilu in drugih nujnih delih. V aprilu in maju lahko pride 40.000 ljudi. Delavci so nujno potrebni, zlasti za obiranje špargljev. Za obiranje špargljev naj bi bilo dovolj približno 20.000 delavcev iz vzhodne Evrope, pomagati pa bi morali tudi  domači študentje.