Podaljšanje SKP do 2022 je politična, ne tehnična odločitev

5 maja, 2020
0
0

Nemška stranka Zeleni in pripadniki okoljskih združenj kritizirajo glasovanje kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu o podaljšanju skupne kmetijske (SKP) politike za nadaljnji dve let do 2022. Odločitev, sprejeta prejšnji teden  kaže, da konservativna kmetijska večina ne zasleduje resno okoljskih in podnebnih vprašanj.
“Vsi, ki so se v tej situaciji upali, da se bodo uporabni instrumenti iz stare SKP razširili, na primer na področju varstva okolja, so bili razočarani. Osebno bi upal, da bi večina poslancev izkoristila priložnost in sprejela predloge za krepitev okoljskih ukrepov. To žal pomeni, da EP v naslednjih dveh letih ne bo mogel okrepiti okoljskih ukrepov in za ekološko kmetijstvo. Še posebej žal zato, ker  prehodna uredba z ukrepi COVID- 19 b ne bo veljala le za eno, ampak še dve leti, ” se je pritožil nad glasovanjem Martin Häusling, predstavnik Zelenih v Evropskem parlamentu. Edina pozitivna zadeva za pri tem glasovanju je, da bodo imeli evropski kmetje načrtovano varnost v prihodnjih dveh letih.
Zapravljena priložno ozelenitev SKP
NABU (Naravovarstvena zveza Nemčije je bila prav tako razočaran nad glasovanjem o Agri: “Z vidika ohranjanja narave bi bilo glasovanje velika priložnost, ki jo je zdaj odbor za kmetijstvo zapravil. Namesto da bi odpravili znane pomanjkljivosti pri financiranju, so evropski poslanci prejšnji sistem financiranja SKP brez bistveni sprememb podaljšali za dve leti.

“Odbor je glasoval proti pomembnim izboljšanjem ozelenitve SKP.T o orodje je bilo uvedeno leta 2014 za izboljšanje okoljske uspešnosti SKP. Že takrat so prvotni predlog Komisije Evropski parlament in kmetijski ministri bistveno zavirali, pravi NABU. NABU kritizira dolgo obdobje prehodne uredbe-ker bo prehodna uredba veljala dve leti, ne gre za tehnično, ampak da gre za politično odločitev, ki bo vplivala na velik del prihodnjega programskega obdobja. Z uveljavitvijo tega brez ustreznih razprav jezgolj krepitev statusa quo, to je kmetijske politike, ki je zamudila,” kritizira NABU.