Izvoz svinjine iz EU na Kitajsko  v razcvetu

7 maja, 2020
0
0

Zadnje številke  Evropske komisije o izvozu mesa  kažejo, da  EU več  kot polovico svinjine izvozi na  Kitajsko. Izvoz svinjskega mesa Evropske unije se je v prvih dveh mesecih leta 2020 v primerjavi s prejšnjim letom nekoliko povečal.  Po podatkih Komisije je januarja in februarja  27 članic EU( brez Velike Britanije)  prodalo skupno 881 850 ton svinjine, vključno s klavničnimi proizvodi, kar je za  2,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani

Povečanje prihodkov od izvoza je bilo precej večje  in je znašalo 31,7% oz. v skupna vsota  2,21 milijarde evrov,  ker so bile prodajne cene bistveno višje kot prejšnje leto. Zmerno povečanje obsega izvoza iz EU je bilo posledica le naraščajoče dobave svinjine na Kitajsko. V primerjavi s prvim dvema mesecema 2019 so se količine zvišale za 215 100 ton  ali 82,5%, na 475 950 ton. Kitajski trg  tako predstavljala 54,0% vsega izvoza v EU; v primerljivem obdobju pred letom je znašala le 30,3%, v celotnem koledarskem letu 2019 pa še vedno 41,3%. Prodaja Kitajski predstavlja  za EU  več kot  milijardo  evrov, kar predstavljalo skoraj polovico vseh prihodkov v tem  izvoznem sektorju.
Analitiki po ocenah analitikov do zdaj kažejo, da se s prodajo  v to azijsko velesilo povečuje doslej vedno večja odvisnost od tega trga. Kitajska zaradi trgovinskega sporazuma z ZDA že naroča bistveno več blaga  na drugi strani Atlantika. Zaradi dramatičnega padca prašičjega mesa za zakol lahko ZDA ponujajo tudi svinjino po zelo nizkih cenah, kar evropski izvozniki že občutijo zaradi padanja cen izdelkov. Po napovedih bo Kitajska letos zaradi stalnega pomanjkanja zalog zaradi afriške prašičje kuge  doma  ponovno potrebovala veliko tuje svinjine; vendar  je  prašičereja začela oživljati  tudi na Kitajskem, kar bo  srednjeročno ponovno zmanjšalo uvoz.

Velika Britanija je drugi najpomembnejši kupec

Z izstopom Združenega kraljestva iz EU konec januarja 2020 je Velika Britanija postala drugi najpomembnejši trg tretjih držav za 27 držav članic. Po navedbah Komisije je bilo tam v prva

dva meseca  prodano 282.681 ton svinjine in klavničnih odpadkov; vendar je bilo to približno za polovico manj kot v enakem obdobju lani. Pred pričetkom brexita, načrtovanega za 29. marec 2019, se je pojavila velika negotovost, kar je povzročilo povečan uvoza svinjine. Izvozna vrednost dobav v Veliko Britanijo je bila januarja in februarja 282,7 milijona evrov in je predstavljala  za skoraj 13 odstotkov celotnih prihodkov od izvoza. Japonska je z 255,3 milijona evrov prihodka izvoza zdrsnila na tretje mesto lestvice najpomembnejših prodajnih trgov. V primerjavi s prvim dvema mesecema 2019 se je dobava svinjine na Japonsko  zmanjšala za 17,5%, na 67.570 t. Južna Koreja, Hong Kong, Avstralija in Filipini so od EU kupile manj mesa, iz  Bruslja so poročali o povečanju prodaje v primerjavi s preteklim letom le za nekaj držav- Vietnam, Slonokoščeno obalo in Kongo.
Španija največja izvoznica svinjine v EU
Po podatkih Komisije se izvoz svinjine v posameznih državah članicah EU zelo razlikoval. Španija je bila znova na vrhu  z 22,9-odstotno rastjo izvoza na 229.810 t. Iberijci so tako podaljšali vodstvo na seznamu najpomembnejših izvoznikov iz EU. Nemčija je bila v skladu s povprečjem EU zadovoljna nad povprečjem povečanja prodaje v tretjih državah s 7,1% na 204,620 t. Njena soseda Danska je povečala svoj izvoz za 10,9% na 152.490 t in tako bila na tretjem mestu. Presenetljivo je, da so tako nemški kot danski dobavitelji lahko prodali manj zamrznjene svinjine zunaj meja EU, vendar se je tržna količina zamrznjenega blaga znatno povečala. Razlog za to je verjetno manjša prodaja svežega blaga v novo tretjo državo, Veliko Britanijo, medtem ko so se dobave zamrznjenega blaga na Kitajsko povečale. Na Nizozemskem se je mednarodna prodaja skupine slanih, suhih in prekajenih svinjskih izdelkov ustavila, zaradi česar se je skupni izvoz zmanjšal za 4,5% na 114.720 t. V Franciji se je izvoz zmanjšal za 4,4%, na 45.610 ton, kar je predvsem posledica manjšega izvoza klavnih stranskih proizvodov. Poljska pa je poročala o znatnem 40-odstotnem zmanjšanju izvoza na e trge tretjih držav,  na 41.210 ton, kar je lahko povezano z izvoznimi omejitvami zaradi  afriške prašičje kuge.