Wachau postal petnajsta DAC regija

18 maja, 2020
0
0

Po dolgotrajni kampanji za uradno zaščito in priznavanje vin je regija Wachau v  Avstriji postala petnajsta vinogradniška DAC ( Districtus Austriae Controllatus) regija, avstrijsko ministrstvo za kmetijstvo, regije in turizem je namreč regiji s 1300 ha vinogradov podelilo status DAC v začetku maja,vina pa bodo zdaj nosila zaščiteno označbo porekla “Wachau DAC”.

Avstrijsko vinarstvo je s tem naredilo nadaljnji korak na poti trženja, ki temelji na zaščiti porekla, kar se je v sedemnajstih letih izkazalo za učinkovito in je postalo priznano tudi na mednarodni ravni. 

DAC zaščita je sestavljena iz treh stopenj: regionalno vino (Gebietswein) krajevno vino (Ortswein) in vino iz enega vinograda (Riedenwein).Vsaka raven ima posebna pravila na vseh ravneh, grozdje mora biti trgano izključno ročno. Regija bo še naprej ohranila svoje kategorije Steinfeder, Federspiel in Smaragd, ki so bile razvite v osemdesetih letih za razlikovanje med naravnimi stopnjami alkohola v belih – in v redkih primerih- rosé  vinih. Ta dobro znana klasifikacija se bo obdržala v novem sistemu DAC.

Piramidalna struktura zaščite
Glede na tri stopnje znotraj novega DAC so regionalna (Gebietswein) osredotoča na tradicionalne sorte grozdja, dovoljene so naslednje:

zeleni veltlinec, rdeči veltlinec, renski rizling, rumeni muškat, sauvignon, beli pinot, traminec, zeleni silvanec, muškat otonel in od rdečih pa modri pinot, zweigelt in šenlovrenka, dovoljeno pa je tudi t.i. “Gemischte Satz” iz vinogradov z mešano posajenimi sortami za zvrsti. Krajevna vina so lahko iz sort zeleni veltlinec, beli pinot, sivi pinot, chardonnay, neuburger, rumeni mušatk, sauvignon in traminec, vina iz enega vinograda pa iz zelenega velinca in rizlinga. Poleg tega, da mora biti grozdje za vse tri kategoirje trgano ročno, krajevna vina ne smejo imeti okusa po lesu, za vina iz enega vinograda pa je prepovedano dosladkanje.

DAC regije v Avstriji so : Weinviertel DAC, Mittelburgenland DAC ,Traisental DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC Leithaberg, DAC Eisenberg, DAC Neusiedlersee , Wiener Gemischter Satz DAC, Rosalia DAC, Vulkanland Steiermark DAC, Südsteiermark DAC, Weststeiermark DAC, Carnuntum DAC.