Evropska komisija znižala napoved evropske letine pšenice

26 junija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Evropska komisija je v zadnji oceni  znatno znižala količino napovedanega pridelka pšenice,  zdaj analitiki EU domnevajo, da bo letine pšenice za EU-27 (brez Velike Britanije) le 117,2 milijona ton. To ustreza 10-odstotnemu zmanjšanju v primerjavi s preteklim letom in za skoraj 5 milijonov ton manj kot v prejšnji napovedi.

Tudi napoved  oljne ogrščice je spet nekoliko nižja, v nasprotju s tem so pričakovanja glede nove letine koruze zvišala za 0,5 milijona na 71,9 milijona ton. Ocene letine ječmena, trde pšenice in rži so ostale skoraj nespremenjene.
Zaradi veliko manjše letine pšenice se evropske možnosti izvoza še naprej zmanjšujejo – s 34 milijonov ton v trenutni sezoni (brez Velike Britanije) na le 25 milijonov ton v novem tržnem letu. Močan padec skoraj 10 milijonov ton,bo  verjetno v korist črnomorskih držav, Rusije in Ukrajine.
Nasprotno pa je pričakovati rekordno letino pšenice po vsem svetu – kot je v četrtek znova  potrdil Mednarodni svet za žita (IGC). Kljub skromni  letini v Evropski uniji je to povzročilo tudi velik pritisk na  evropske cene pšenice. S pšenico nove letine so nazadnje trgovali na evropskem terminskem trgu s 177 evri za tono, kar pomeni, da je cena nižja za skoraj 15 evrov kot pred štirimi tedni.