Bayer bo plačal 10,9 milijarde dolarjev odškodnin zaradi glifosata v ZDA

26 junija, 2020
0
0

 Podjetje Bayer je doseglo sporazum s tožniki v procesih zaradi glifosata, dikambe in PCB. Vendar pa bo to podjetje drago stalo, v pravnem sporu glede glifosata se je kemična družba Bayer v ZDA pogodila z večino od več kot 125.000 tožnikov. Podjetje jim mora  plačati v poravnav  10,9 milijarde dolarje, kar pomeni, da je približno tri četrtine vloženih in grozečih tožb umaknjenih,  je podjetje sporočilo 24.junija, piše nemški Top agrar.

Konkretno je  šlo  za Monsantov roundup. Tožniki trdijo, da je to sredstvo, ki vsebuje glifosat, odgovorno za to, da so zboleli za rakom.  Potem ko je Bayer v prvih treh tožbah prejel visoke odškodninske zahtevke,  je k skupinski tožbi pristopilo vedno več državljanov. Leverkusen je vedno zavračal obtožbe in pred kratkim je prejel podporo ameriške okoljske agencije EPA, ki glifosata ne prišteva med sredstva, tvegana za zdravje, kadar ga uporabljamo po predpisih. Prihajajoči pritožbeni postopki v Združenih državah Amerike, v katerih za razliko od prej ne bo sodila porota,  temveč poklicni sodniki, bi se kljub temu morali nadaljevati.

400 milijonov ameriških dolarjev v sojenju zaradi diacamba
Dogovor bo potrebno doseči tudi v  postopkih za poravnavo pri tožbah zaradi sredstva proti plevelu diacamb. Bayer želi plačati 400 milijonov dolarjev, ker naj bi to  sredstvo  agent poškodovalo rastline na sosednjih poljih.

Družba naj bi zagotovila do 280 milijonov dolarjev za spor zaradi onesnaževala s PCB. Podjetje Monsanto ga je proizvajalo do leta 1977, odkrili pa so ga v vodah ZDA. Bayer je dejal, da bi se morali plačila odškodnin začeti še letos. Bayer  je finančno pripravljen na poravnavo, samo prodaja veterinarskih zdravil naj bi Bayerju prinesla 7,6 milijarde dolarjev – večina v gotovini, manjši delež v deležih kupca Elanca.
Poravnava, ki jo je dosegel Bayer, bo pripomogla tudi k umiku večine tožb  zaradi roundupa o odgovornosti družbe  in tudi zagotovila okvir za poravnavo preostalih nerešenih sodnih sporov. Ta sporazum vzpostavlja tudi mehanizem za učinkovito upravljanje in reševanje morebitnih prihodnjih tožb.

 Bayer to komentira takole: “Za Bayer je poravnava pravi korak v pravem času, da se konča dolgo obdobje negotovosti. Poavnava bo tudi pomagala da bo razprava  o varnosti in koristih herbicidov, ki temeljijo na glifosatu, spet potekal na znanstvenem in regulativnem področju ter temeljila na obsežnem stanju raziskav.Glede na prihodnja tveganja in negotovosti pa je ta primerjava najučinkovitejša in ekonomsko najprimernejša rešitev za podjetje, delničarje in vse druge zanj zainteresirane strani. “
Za Bayer je pomembno poudariti, da ta sporazum ne vključuje priznanja krivde ali kršitve. Obsežni znanstveni dokazi so pokazali, da roundup ni rakotvoren in zato ne odgovarja za bolezni tožnikov – v nasprotju s trditvami v tem kompleksnem postopku, nadaljuje podjetje.
Herbicidi na osnovi glifosata so med najbolj temeljito preučenimi tovrstnimi izdelki in štiri desetletja znanstvenega dela podpirajo njihovo oceno, da so varni in niso rakotvorni. “Močno zagovarjamo varnost in uporabnost našega izdelka roundup. To mnenje delijo vodilni strokovnjaki zakonodajnih organov po vsem svetu, vključno z ameriško agencijo za varstvo okolja (EPA), Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) in Evropsko agencijo za kemikalije (ECHA) ) in vodilne zdravstvene organe v Nemčiji, Avstraliji, Koreji, Kanadi, Novi Zelandiji in na Japonskem in skupni mednarodni znanstveni strokovni skupini za oceno tveganja ostankov pesticidov Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovna zdravstvena organizacija.

Bayer bo pogrešal prihodnji trg

Harald Ebner Harald Ebner

Harald Ebner, predsednik  nemških Zelenih upa, da bo kmetijski minister Klöckner držal obljubo, da bo še  letos prepovedal glifosat za zasebno uporabo in spodbujal njegovo  postopno opustitev, kot je obljubil v  koalicijski pogodbi. Ebner, tudi član odbora Bundestaga za hrano in kmetijstvo, še vedno vidi veliko tveganje za Bayer: “Sporazum o poravnavi tožb zaradi  glifosata jasno kaže, da je Monsantova strupena zapuščina za Bayer draga  in 25 odstotkov tveganja še naprej ostaja.

Podjetje Bayer je bio kaznovano za laži s tem, ko se je moralo strinjati s stališčem  neodvisnega znanstvenega odbora, ki  je potrdil vlogo glifosata pri razvoju  Hodgkinovega limfoma. Na žalost se je Monsanto očitno le malo naučil iz katastrofe s sistemi gojenja, ki temeljijo na skupiniherbidicov, in  želi sedaj v ZDA omogočiti prodajo sort, ki so odporne na pet zatiralcev plevela hkrati, vključno z v EU že prepovedanem glufosinatom, “pravi Ebner. S tem  se bodo sprožile nadaljnje tožbe. Po mnenju  Zelenih bo Bayer s tem poslovnim modelom od včeraj pogrešal prihodnji trg zaradi nujno potrebne regulacije plevela brez kemičnih strupov”, piše Top agrar.