Nemčija prevzela predsedovanje EU

1 julija, 2020
0
0

Nemčija je 1. julija prevzela predsedovanje Svetu EU pod težo ogromne negotovosti zaradi koronske krize in velikih pričakovanj zaradi prelomnosti prihodnjih mesecev, ko bo treba sprejeti ključne odločitve o obnovi Evrope po najhujši pandemiji v minulem stoletju in o odnosih z Veliko Britanijo po njeni zgodovinski ločitvi od unije.

Nemčija je predsedovanje prevzela od Hrvaške, geslo njenega predsedovanja pa je “Skupaj za obnovo Evrope”. Nemčija, ena od šestih ustanovnih članic unije, Svetu EU predseduje trinajstič. Najvplivnejša država unije predsedovanje prevzema od najmlajše članice Hrvaške.

Nemčija bo predsedovala v  času, ko se unija sooča z izzivom preživetja. Dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji bo merilo uspešnosti predsedovanja, je v začetku junija izpostavil nemški veleposlanik pri EU Michael Clauss.

V ospredju predsedovanja brexit

Ključna naloga bo tudi doseči dogovor o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo. Med preostalimi prednostnimi nalogami pa nemško predsedstvo izpostavlja migracije, zeleni dogovor in vladavino prava ter sploh prvi vrh 27 članic EU in Kitajske, ki je bil predviden septembra v Leipzigu, a so ga zaradi pandemije preložili.

Nemčija skupaj s Slovenijo in Portugalsko

1.julija se je začelo tudi obdobje novega predsedujočega tria Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki bo predsedovala v drugi polovici prihodnjega leta. V letih 2007 in 2008 je bila trojica sploh prvi predsedujoči trio v zgodovini EU.Že pred Lizbonsko pogodbo je bilo predsedstvo predvsem obraz bruseljskega aparata. Po pogodbi, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika, ima zlasti simboličen pomen. Ker pa je Nemčija najvplivnejša članica, so pričakovanja izjemno velika.