Nezakonita sečnja gozdov

17 julija, 2020
0
0

Komisija EU zdaj uradno ugotavlja, da Romunija trenutno ne more nadzirati sečnje in trgovine z lesom v državi, zato ji grozi  tožba pred sodiščem Evropske unije.

V Romuniji potekajo obsežne sečnje v nacionalnih parkih, zato jo je Evropska komisija je ponovno odločno prosila Romunijo, naj ustavi nezakonito” sečnjo v državi, predvsem na Karpatih. Kot so pojasnili bruseljski organi v izjavi, naslovljeni na vlado v Bukarešti, ji grozi tožba pred Evropskim sodiščem (ECJ), če se vlada v Bukarešti v enem mesecu ne odzove na argumente.

V postopku, ki se je začel februarja letos, Komisija opozarja Romunijo, naj pravilno izvaja uredbo EU o lesu, s čimer podjetjem preprečuje, da bi proizvajali izdelke iz nezakonito posekanega lesa in jih dajali na trg EU. Organ EU se zlasti pritožuje, da romunski nacionalni organi trenutno ne morejo učinkovito nadzorovati udeležencev na trgu in po potrebi naložiti ustrezne sankcije. Zaradi neskladnosti v nacionalni zakonodaji ustrezni organi preprosto ne morejo nadzorovati velikih količin posekanega lesa. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da so romunske oblasti same upravljale z gozdovi ali dovolile sečnjo, ne da bi predhodno ocenile vpliv na zaščitene habitate v skladu z direktivo o habitatu favne in strateško okoljsko presojo. V načrtih za gospodarjenje z gozdovi so tudi javni dostopi do informacij o okolju. Nazadnje se pojavljajo očitki, da so zaščiteni gozdni habitati na območjih Natura 2000 izgubljeni zaradi kršitve direktiv o habitatih in pticah.