Devet radgonskih šampionov

27 julija, 2020
0
0

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekajo  ocenjevanja živilskih izdelkov  kljub odpovedi sejma Agra zaradi koronavirusa. Tako so enologi  na ocenjevanju Vino Slovenija, 10.ocenjevanju bio vin in drugem ocenjevanju tramincev ITC-International Traminer Challenge, med 13. in 15. julijem  ocenili v štirih komisijah celo več vin kot lani- in sicer  639.  Na ocenjevanju  je sodelovalo 173 vinarjev iz Slovenije, Češke, Avstrije, Hrvaške in Severne Makedonije. Priznanja slovenske vinske olimpijade pomenijo vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem že več kot štiri desetletja verodostojen katalog kakovosti  slovenskih vin.

 Pridelovalcem in vinarjem prinašajo priznanje za delo in usmeritev za oblikovanje poštene cene. Sistem ocenjevanja spoštuje značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost, ocenjevanje  pa  poteka v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za najpomembnejša mednarodna ocenjevanja.

 Štiri komisije  so podelile najboljšim vinom šampione, velike zlate,  zlate insrebrne medalje. Slovenske regionalne posebnosti  pa predstavljajo prvaki vinskih turističnih cest.

 

ŠAMPIONI 2020 : 

PENEČE VINO Zlata radgonska penina “Millesime” 2008;

Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona; 

BELO MIRNO VINO NEAROMATIČNIH SORT – SUHO Jeruzalem Ormož 34′, 2016,  Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož;

MIRNO VINO AROMATIČNIH SORT –suho- rumeni muškat, 2019, Vinakoper d.o.o., Koper;

MIRNO VINo AROMATIČNIH SORT – polsadko, traminec 2019, Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona;

CVIČEK PTP 2019,Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej;

RDEČE VINO TERAN PTP La Marie, izbrani teran 2018, Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana;

RDEČE VINO, SUHO, do 3 leta, merlot 2017, Posestvo Ferjančič, Planina nad Ajdovščino;

RDEČE VINO, SUHO, nad 3 LETA Bagueri Cabernet, 2016,  Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih; 

BIO VINO Rumeni muškat 2018, Janez Smolkovič, Razkrižje.

 Predsednik ocenjevalnih komisij dr. Mojmir Wondra je po ocenjevanj dejal: »Kakovost vzorcev je bila na vrhunski ravni. Vinogradniki vedo, kaj je treba poslati na naše največje ocenjevanje. Tu gre za odlična vina. Pri belih me je očarala izredna sortnost, poudarjena svežina in harmoničnost. S svojo nežno cvetico in okusom so me navdušili sauvignoni, pa sivi pinoti, renci in muškati. Lepo so se predstavile malvazije, nekaj rebul, pa dišavni zeleni in pinele… Penine so segale od mladostno iskrivih, pitnih, do tistih, ki so bile zorene na drožeh in poudarijo bogatost v ustih. Tudi živahnih rosejev je bilo kar nekaj in precej zanimivih, nežnih cvičkov… Mogoče sem pogrešal le več modrih frankinj. Mlada rdeča vina so izražala pitnost. Rdeča zrela vina so ponovno dokazala, kaj pomenijo zreli tanini že v grozdju, ki se nato v vinu še dodatno izoblikujejo v vrhunskost. Tudi terani so bili na vrhunskem nivoju, še zlasti izbrani, z lepim biološkim razkisom. Posebno poglavje so bili traminci, vina, ki si sicer zaslužijo posebno pozornost. Prav je, da se postavijo v posebno kategorijo. Večinoma so bili vrhunski v svoji bogatosti cvetice in polnosti okusa. Naša komisija je ocenila tudi bio vina, ki jih je vsako leto približno enako število. Letos je bilo nekoliko več slovenskih vzorcev. Priznati moram, da so me prijetno presenetila, saj izkazujejo odlično kletarjenje.”