ZDA s kmetijskimi subvencijami kršile pravila STO

3 avgusta, 2020
0
0

Ogromne kmetijske subvencije, ki jih Trump izplačuje ameriškim kmetom za kompenzacijo trgovinske vojne s Kitajsko, so verjetno proti pravilom Svetovne trgovinske organizacije -STO. Od ustanovitve STO leta 1995 je kmetijski trgovinski sporazum STO postavil zgornje meje za pomoč, ki izkrivlja trgovino v kmetijstvu. ZDA zavezuje tudi mednarodno trgovinsko pravo. A predsednik Donald Trump je lani to mejo ne le prelomil z več paketi pomoči, ampak jo je še povečal.

 To vsaj kaže  analiza, ki jo je Joseph Glauber, nekdanji šef oddelka za kmetijstvo (USDA), podal na zaslišanju senata v Washingtonu ta teden. ZDA so se zavezale, da bodo spoštovale kmetijski sporazum STO. Pred 25 leti se je več kot 100 sodelujočih držav osmega trgovinskega kroga odločilo za zakonito odpravo necarinskih  trgovinskih  ovir, carine in izvozne subvencije. ZDA in Evropska unija sta aprila 1994 podpisali tudi ” Sporazum  Marakeš, s katerim se je končal tako imenovani urugvajski krog mednarodnih trgovinskih pogovorov.Od takrat so ZDA spoštovale dogovorjeno zgornjo mejo za kmetijske subvencije, ki izkrivljajo trgovino, običajno z jasno mejo, kažejo podatki Ženevske svetovne trgovinske organizacije.

Trump segel pregloboko v blagajno  za kmetijstvo

 Toda trgovinska vojna s Kitajsko, ki jo Trump vodi že dve leti vodi, je razburilasvet. Joseph Glauber je predstavil podatke senatskemu odboru: Trumpova administracija je ameriškim kmetom leta 2019 podelila 28 milijard dolarjev posebne pomoči. Skupaj s plačili iz programa tržnih  in dohodkovnih podpor  in  programa zavarovanja pridelka, bi subvencije lahko dosegale skupno 32 do 33 milijard dolarjev. To bi bilo približno tri četrtine več, kot je zgornja meja STO v višini 19,1 milijarde ameriških dolarjev, dovoljenih za leto 2019.

Trump je od leta 2018 večkrat zagrozil, da bo izstopil od Svetovne trgovinske organizacije. Z blokiranjem imenovanja novih članov v arbitražnem sodišču STO Washington trenutno upočasnjuje mednarodno reševanje sporov.

Pred senatnim odborom za finance je Glauber izpostavil velike koristi, ki so jih imele ZDA v preteklosti od večstranskega trgovinskega sporazuma. “Ameriško kmetijstvo je največ koristilo sistema, ki temelji na pravilih,” je dejal Glauber. Ameriški kmetijski izvoz se je od leta 1995 več kot podvojil. Glauber se je s komitejem pogovarjal kot višji strokovnjak mednarodnega raziskovalnega inštituta za prehransko politiko (IFPRI).

Kazni in povračilne dajatve so uničile izvoz

Ker pa je Kitajska leta 2018 na ameriške kazenske tarife na kitajske izdelke odgovorila s povračilnimi dajatvami na  kmetijski uvoz  iz ZDA, so prihodki od izvoza ameriških kmetov upadli. Leta 2017 so na Kitajsko izvozili približno četrtino soje, ki je dozorela v ZDA. Skupna vrednost ameriškega kmetijskega izvoza v Ljudsko republiko je bila 19,5 milijarde USD. Lani je ostalo 9,1 milijarde ameriških dolarjev oz. manj kot polovica. Izvoz soje na kitajsko je padel na najnižjo raven od leta 2006. Glavni dobičakar trgovinske vojne je bila Brazilija, ki je lahko povečala  svojo prodajo na Kitajsko.

Kitajska dvostranskega sporazuma verjetno ne bo mogla izpolniti

Trumpova administracija se je na veliko izgubo dohodka kmetov odzvala z visoko posebno pomočjo. Hkrati sta se Washington in Peking dogovorila o novem, obsežnem uvozu kmetijskih proizvodov iz Kitajske iz ZDA. Do leta 2020 bo izpolnjen cilj  36,5 milijarde dolarjev. Vendar pa Glauber, ki je bil začasno glavni pogajalec ZDA pri STO, močno dvomi, da bo ta obseg dosežen. Kitajska trenutno vsak teden sklepa nove rekordne posle z ameriškimi izvozniki koruze in soje. Od januarja do maja je podpisani obseg trgovanja znašal le 7,5 milijarde dolarjev. Glede na to bi morale biti dobave za preostali del leta 2,5-krat večje kotv petih mesecih pred tem. To naj ne bi bilo težko doseči. Izstop ZDA iz STO pa bi bil le v prid Kitajski.