Presežki krompirja v skladiščih in predelavi

5 avgusta, 2020
0
0

 Pridelovalcem krompirja posledice koronakrize še vedno prinašajo težav  in podaljšujejo krizo. Cene predelanega krompirja pa strmo padajo. Vzrok je presežek v oskrbi in še ena dobra letina na pragu.
Največji problem kmetov in industrije so zelo veliki presežki predelanega krompirja v vseh večjih državah v severozahodni Evropi.

“Zaradi katastrofalnega padca prodaje zamrznjenih, ohlajenih in suhih krompirjevih izdelkov, predvsem v gostinstvu, menzah in izvozu, ni bilo mogoče uporabiti več 100.000 ton predelanega krompirja. Posledice so resne, “pravi Horst-Peter Karos, izvršni direktor Zveznega združenja za predelavo sadja, zelenjave in krompirja (BOGK) v Nemčiji.
Kam s pogodbeno odkupljenim krompirje prejšnje letine ?
Spodnjesaška kmetijska zbornica predvideva, da bo znaten del krompirja iz predelave končal v krmi in bioplinarnah. Nizozemski borzni posrednik De Vries & Westermann poroča: »Krompir prejšnje letine še naprej igra pomembno vlogo na trgu. Strukturno izboljšanje cen krompirja za predelavo je možno le, če obstajajo jasni znaki, da se izboljšuje povpraševaje po krompirju za cvrtje. “
In to je bilo doslej skorajda nemogoče. Vsekakor De Vries & Westermann navaja: “Večina predelovalcev ima še vedno zadostno zalogo pogodbenega krompirja iz stare letine”. Cenovne dileme so zato jasne. Cene na terminskem trgu so se od junija več kot prepolovile in še naprej padajo.«
Več pridelanega krompirja porabijo predvsem v Nemčiji
Največji porast pridelovalnih površine je bil v Nemčiji in sicer za dva odstotka in v Franciji. Tam so kmetje del površin namenili za jedilni krompir. Poleg tega obstaja še en problem. Združenje pridelovalcev krompirja severozahodne Evrope (NEPG) poroča, da so se  površine za jedilni krompir  v letu 2020 povečale za dodatnih 0,5 odstotka, kar bo spet vplivalo na trg. V maju je združenje upalo na pet odstotni upad pridelave. Toda tudi to usiha, vse manj je upanja za ravnovesje na trgu.

Vendar NEPG poudarja, da je glavni poudarek  na pridelku in ne na površini. Tržni opazovalci verjamejo, da lahko suho vreme na začetku rastne sezone omejijo donose po hektarju. V Nemčiji je bildonos zgodnjega krompirja pod normalno vrednostjo, poroča NEPG. “Sezone pridelave krompirja so zelo različne. Letos pa je motnje na trgu povzročila predvsem koronakriza. « pravi Joachim Hasberg iz Društva pridelovalcev krompirja Spodnje Saške Burgdorf.

Zastali številni prodajni kanali

 Zastali so številni prodajni kanali  in zaradi pomanjkanja povpraševanja po trgovinah in menzah se slaba prodaja nadaljuje. Korona še vedno blokira številne prodajne poti, na primer trg z olupljenim krompirjem. Odpovedane so tudi nekatere pogodbe. »Zaradi pomanjkanja povpraševanja v menzah oz. javnih kuhinjah se šibka prodaja nadaljuje. In to je vplivalo na nov krompir in na krompir za cvrtje. Letos bo ponudba krompirja velika le v zahodni Evropi. Po dveh sušnih letih je močno deževalo tudi na Poljskem. Tako bodo Poljaki imeli dovolj svojega krompirja in bodo od nas Nemčije kupovali manj. Presežki so še vedno veliki tudi na Nizozemskem. Od marca 2020 do maja so naši sosedje predelali približno 30 odstotkov manj krompirja. O tem poroča Združenje za predelavo krompirja (Vavi).
Posrednik De Vries & Westermann poroča, da nizozemski predelovalci v zadnjih tednih počasi povečujejo svojo zmogljivost predelave. V Nemčiji bi moralo biti podobno.. Nizozemski borzni posrednik ocenjuje, da delajo predelovalni obrati krompirja z a 70 do 80 odstotno zmogljivostjo, vendar le za  pogodbene količine. Na prostem trgu je še vedno malo povpraševanja po krompirju za cvrtje in predelanem krompirju. Cena krompirja so se na terminskih trgih v štirih tednih več kot prepolovile. Povprečna raven cen krompirja za prihodnjo letino, ki bo dostavljena novembra in aprila 2021, se je od junija znižala.
V analizi posrednika De Vries & Westermann piše, da bo težko vplivati na trg, če bodo ostali pogoji za rast tako dobri. Konec julija so pogodbene cene francoskega krompirja iz letine 2020 padle na 5,50 evra za 100 kilogramov. Sredi junija je bil terminski trg pri EEX-u v Leipzigu še vedno 12,50 evra za 100 kilogramov, lani pa je bila ista količina skoraj 16 evrov.”Za obdobje pred spravilom je značilen močan vpliv rastnih razmer na oblikovanje cen. In za zdaj na drugih prodajnih kanalih ni mogoče veliko zaslužiti. Nizozemska marketinška organizacija PotatoNL poroča, da cene krompirja v izvozu že tedne padajo na med tri do štiri evre za 100 kilogramov. Za krmni krompir ponujamo le 2 do 2,75 evra za 100 kg. Konec julija so bile v Nemčiji cene proizvajalcev  zgodnjega krompirja nekaj manj kot 31 evrov za 100 kg in so se v primerjavi s tednom poprej znižale za skoraj štiri evre, piše Agrarheute.