Laser bo dezinficiral perutninsko meso

14 septembra, 2020
0
0

 

Perutninsko meso je pogosto onesnaženo z bakterijami. Obdelave s klorom v klavnem postopku je  koristna le v omejenem obsegu in v EU ni dovoljena. Laser Zentrum Hannover (LZH)  želi  zato v novem raziskovalnem projektu združiti ultravijolično lasersko obdelavo z uporabo bakteriofagov.

Campylobacter najdemo na skoraj polovici vseh brojlerjev, vsaka peta žival pa je kontaminirana s salmonelo. Za zmanjšanje bakterijske obremenitve znanstveniki LZH uporabljajo ultravijolično sevanje v raziskovalnem projektu ODLAB,ker ima razkuževalni učinek. Da bi čim bolj dosegli vsa mesta na trupu ali mesu, bo projektni partner Nemški inštitut za živilsko tehnologijo  preizkusil dodatno zdravljenje z bakteriofagi.
Bakteriofagi so virusi, ki napadajo bakterije. V tem primeru se uporabljajo fagi, specializirani za campylobacter, ki lahko uničijo bakterijske celice. S kombinacijo obeh tehnologij je treba čim spremeniti v neškodljive čim večje število mikrobov. V laboratorijskem obsegu zdaj razvijajo testne pogoje, preverjajo učinke na različne patogene in preizkušajo meje zaznavnosti. Pomembno je da dekontaminacija ne poslabša kakovost mesa. Skupaj z drugimi projektnimi partnerji želijo razviti prototip, ki bo  ustrezal dejanskim pogojem v proizvodnji.