Evropska sredstva  vinarjem iz Piemonta

21 septembra, 2020
0
0

Evropska komisija  sprejela sklep, s katerim je Italiji za krizno destilacijo dodelila  dodatno podporo vinarjem iz  Piemonta. Do pomoči bodo upravičena samo vina z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) ali zaščiteno označbo porekla (ZOP).

Cilj tega ukrepa je zmanjšati zaloge vina, sprostiti skladiščne zmogljivosti in obnoviti ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem na italijanskem vinskem trgu, ki ga je prizadela kriza zaradi koronavirusa.  Italija je že uvedla krizno destilacijo vina v svojem nacionalnem programu podpore vinskemu sektorju za leto 2020. Toda do zdaj so lahko ta ukrep  zelo omejeno koristil v Piemontu, eni najbolj prizadetih italijanskih regij, ker je ta določena za vina z nižjo zaščito, kar 94% piemontskih vin pa ima višjo  zaščito.

 Dostava vina destilarnam bo prostovoljna. Vino bo destilirano v alkohol, ki se uporablja za industrijske namene, za razkuževanje ali za farmacevtske ali energetske namene.Državni proračun, dodeljen za ta ukrep, znaša 4 milijone evrov,  podpora za destilirano vino pa  med 6,5 in 12,5 evrov na hektoliter vina.  Po ocenah bo destiliranih 84.000 hektolitrov vina. Ta odločitev je dodatek nizu izjemnih podpornih ukrepov za vinski sektor, ki ga je Komisija sprejela 7. julija 2020.