Komisija pripravlja predloge za rast ekološkega kmetovanja

23 septembra, 2020
0
0

Evropska komisija je 4. septembra začela posvetovanje o prihodnjem akcijskem načrtu za ekološko kmetovanje. Ta sektor bo imel pomembno vlogo pri doseganju ambicij Evropskega zelenega dogovora in doseganju ciljev, določenih v strategijah »Od vil do vilic« in biotske pestrosti. Komisija želi ekološkemu sektorju kmetovanja zagotoviti ustrezna orodja ter dobro delujoč in sporazumen pravni okvir, ki je ključnega pomena za doseganje cilja 25 % kmetijskih zemljišč, namenjenih ekološkemu kmetovanju do konca desetletja.

Čeprav nova uredba o ekoloških proizvodih predstavlja trdno podlago, mora biti podrejena zakonodaja, ki jo je treba še sprejeti, enako prožna. Na zahtevo držav članic, Evropskega parlamenta, tretjih držav in drugih zainteresiranih strani je Komisija zato tudi predlagala, da se začetek veljavnosti nove zakonodaje za ekološki sektor preloži za eno leto s 1. januarja 2021 na 1. januar 2022.

Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski je dejal, da strategija »Od vil do vilic« in biotska raznovrstnost postavljata ambiciozne cilje za kmetijski sektor, ki mora biti pripravljen na zeleni dogovor. Ekološko kmetovanje bo ključni zaveznik pri prehodu, ki vodi k bolj trajnostnemu prehranskemu sistemu in boljši zaščiti biotske raznovrstnosti. Komisija bo z ustrezno politiko in pravnim okvirom podprla ekološki sektor pri doseganju 25-odstotnega cilja kmetijskih zemljišč v ekološkem kmetovanju do leta 2030.«

Da bi bil ta cilj dosežen, Evropska komisija vzpostavlja in uporablja več orodij. Kot prvi je akcijski načrt za ekološko kmetovanje, ki bo pripomogel k spodbujanju sektorja tako na ravni povpraševanja kot ponudbe. Organiziran bo okoli treh področij: spodbujanje povpraševanja po ekoloških proizvodih ob ohranjanju zaupanja potrošnikov; spodbujanje povečevanja ekološkega kmetovanja v EU in povečanje vloge ekološke pridelave v boju proti podnebnim spremembam in izgubi biotske raznovrstnosti, vključno s trajnostnim upravljanjem virov. Začeto javno posvetovanje je namenjeno zbiranju povratnih informacij o osnutku načrta od državljanov, nacionalnih organov in ustreznih zainteresiranih strani. Vprašalnik bo na spletu 12 tednov do 27. novembra.

 

NOVA ZAKONODAJA ZA EKO SEKTOR

Drugo pomembno področje je nova ekološka zakonodaja, ki se bo prilagajala spreminjajoči se naravi tega hitro rastočega sektorja. Nova pravila so zasnovana tako, da kmetom zagotavljajo pošteno konkurenco, hkrati pa preprečujejo prevare in ohranjajo zaupanje potrošnikov. Komisija je zato, da bi zagotovila nemoten prehod med sedanjo in prihodnjo zakonodajo ter industriji in državam članicam omogočila, da so v celoti pripravljeni na izvajanje novih pravil, a predlagala, da se za eno leto preloži začetek veljavnosti. Preložitev so prvotno zahtevale države članice, Evropski parlament, tretje države in druge zainteresirane strani zaradi zapletenosti in pomembnosti podrejene zakonodaje v pripravi. Zaradi krize koronavirusa se je priprava te upočasnila. Preložitev bo omogočila dovolj časa za potrebna obsežna posvetovanja in zakonodajni nadzor.

Tretji način spodbujana ekološkega sektorja je politika EU za promocijo kmetijstva in prehrane, ki podpira evropski kmetijski sektor s promocijo njegovih kakovostnih značilnosti na notranjem trgu in v tretjih državah. Za leto 2021 bo Komisija v okviru promocijske politike za ekološko kmetovanje namenila poseben proračun v višini 40 milijonov evrov. Ta proračun bo sofinanciral promocijske akcije in informativne kampanje o ekološkem sektorju EU, ozaveščanje o njegovih lastnostih in cilj spodbujanja povpraševanja.

Poleg teh ključnih orodij bo sedanja in prihodnja skupna kmetijska politika še naprej podpirala nadaljnji razvoj ekološkega kmetovanja v EU. Ukrepi v okviru programov za razvoj podeželja na primer nudijo podporo kmetijam, ki se želijo preusmeriti v ekološko kmetovanje.