Ali se v Avstriji bliža prepoved glifosata?

15 oktobra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler je 14. oktobra  organizirala okroglo mizo  o glifosatu in kot  zelena političarka izrazila  v sklepih jasno voljo po zmanjšanju uporabe pesticidov, vendar konkreten načrt še ni pripravljen. Avstrijsko kmetijsko ministrstvo ne vidi nevarnosti za popolno prepove glifosata,  kmetijska ministrica  Elisabeth Köstinger  pa na okrogli mizi ni sodelovala. 
Ministrstvo za kmetijstvo se sklicuje na mnenje Evropske komisije o ratifikaciji popolne prepovedi: “Komisija EU je v svojem mnenju znova potrdila, da pozakonodaji EU  popolna prepoved glifosata na nacionalni ravni  ni mogoča. Vodilni evropski pravni strokovnjaki to potrjujejo. Odobritev fitofarmacevtskih sredstev se z dobrim razlogom izvaja na evropski ravni, tako da v vseh državah članicah veljajo enaka pravila in ne more biti konkurenčnih slabosti, «pravi ministrstvo.
 
Pred tremi leti je Sebastian Kurz napovedal postopno opuščanje glifosata. Avstrijci so bili razočarani nad ponovno odobritvijo fitofarmacevtskega sredstva po vsej EU, Kurz pa je bil takrat tik pred zaprisego kot zvezni kancler. Kurz je nacionalno prepoved sprejel kot enega prvih ukrepov skupnega vladnega dela.
Načrt je na avstrijskem Zveznem uradu za varnost hrane vzbudil dvom o združljivosti nacionalne prepovedi z evropsko zakonodajo; vlada nato z izvedbo svojega načrta ni nadaljevala.  Lani je avstrijski državni svet dvakrat odobril prepoved spornega fitofarmacevtskega sredstva. Na glasovanju poleti 2019 so vse stranke razen ÖVP podprle postopno opuščanje glifosata, poroča  kemik Helmut Burtscher-Schaden.
Rešitve ob prepovedi očitno obstajajo
Potem ko sta Evropska komisija in  Češka avgusta letos nasprotovala avstrijski prepovedi glifosata, želi vlada v Avstriji predstaviti natančen načrt za izstop. Ministrica za okolje Gewessler je na okroglo mizo povabil člane vlade in parlamenta ter predstavnike kmetijstva in varstva okolja. Na tem zasedanju je predsednik odbora za okolje v luksemburškem parlamentu Francois Benoy poročal o izvajanju prepovedi v Luksemburgu,kjer je bila razveljavljena  odobritev fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo aktivno sestavino glifosat, in uvedena prepoved prodaje in uporabe izdelkov.
Profesorica za evropsko pravo Iris Eisenberger je predstavila merila izvedljivosti v svoji študiji, v kateri želijoo raziskati, kako je mogoče izvajati prepoved glifosata, skladno s predpisi  EU.
Poleg tega se je avstrijska organizacija za zaščito okolja Global 2000 na okrogli mizi sklicevala na možnost vezave subvencij za podjetja s prenehanjem uporabe glifosata. Avstrijska kmetijska ministrica pa je poudarila skrb za biotsko raznovrstnost, ki jo p uporaba pesticidov močno ogroža. Obenem je dejala, da je treba razpravljati tudi o tem, kako podpreti kmete po uvedbi prepovedi tega herbicida, poroča Agrarheute.