Javno posvetovanje o viziji za podeželska območja

21 oktobra, 2020
0
0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi k vključitvi in k podaji vaših mnenj v javni razpravi Evropske komisije o Dolgoročni viziji za podeželska področja, ki bo odprta do 30. 11. 2020. Namen je oceniti dojemanje in mnenja o tem, kako je danes živeti na podeželskih območjih in kako bi se morala podeželska območja spremeniti do leta 2040.

V EU živi 96 milijonov ljudi na podeželju, ki pokriva 45% ozemlja EU.Podeželje ponuja številne socialne in ekonomske priložnosti prebivalcem podeželja in družbi kot celoti z edinstveno kakovostjo življenja, zaposlitvenimi možnostmi na številnih in raznolikih poslovnih področjih. Pri prehodu v zeleno in trajnostno Evropo imajo posebno vlogo pri blažitvi  podnebnih sprememb, zagotavljanjem alternativ fosilnim gorivom in razvojem krožnega gospodarstva. . Imajo tudi svoj nabor posebnih izzivov, zlasti povezanih z oddaljenostjo: dostop do javnih in zdravstvenih storitev, povezave, izobraževanje in beg mladih.

Rezultati tega vprašalnika bodo uporabljeni pri pripravi sporočila Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu, ki bo sprejeto in objavljeno leta 2021.Evropska komisija je začela s pomembno pobudo o prihodnosti podeželskih območjih in njihovi vlogi v družbi, kar kaže na večji pomen podeželja v okviru politik EU.Na to nakazuje tudi eden od poudarkov iz nagovora Ursula von der Leyen, predsednice Evropske komisije, ob njenem imenovanju: »Prihodnost podeželske Evrope se lahko oblikuje le lokalno. Javna razprava bo vodila do nove strategije in vizije za podeželsko Evropo 2040 od in za prebivalce podeželja.«Organizacije in posamezniki ste vabljeni k izpolnitvi vprašalnika. Rok za oddajo je do 30. novembra 2020. Vprašalnik je na voljo tudi v slovenščini.