Cene gnojil po vsem svetu padajo, toda kmetje tega še ne občutijo

26 oktobra, 2020
0
0

 

Znižanje cen energentov in surovin močno vpliva tudi na svetovni trg gnojil. Cene sečnine in drugih dušikovih gnojil so v začetku maja strmo padle in se bodo v naslednjih mesecih verjetno še znižale. Toda problem prekinjenih dobavnih verig je še daleč: »Vemo, da je proizvodnja številnih makrohranil in tudi aktivnih sestavin za agrokemikalije močno koncentrirana na Kitajskem. Torej bo to, kar se bo zgodilo na Kitajskem, zagotovo vplivalo srednjeročno tudi drugod, ” je povedal Samuel Taylor, podpredsednik za analizo kmetijskih repromaterialova pri Robobank.
Na trgu terminskih pogodb v ZDA pričakujejo v prihodnjih mesecih najnižje cene, kot že dolgo ne, na začetku setve aprila je sečnina še vedno stala 260 ameriških dolarjev (USD) na tono. Maja so se cene nato znižale na 214 USD. Za dostavo od julija do avgusta so cene le še 192 USD na tono. Tudi v preostalem delu leta so pogodbene cene sečnine na podobno nizki ravni.
Analitiki pa poročajo tudi, da za padec cen ni kriv le padec cen energentov, temveč tudi velika negotovost kupcev in trgovcev glede prihodnjega svetovnega gospodarskega razvoja. Rezultat tega je nasvet, naj kmetje prihodnje nakupe gnojil in drugih pomembnih surovin preložijo in počakajo na razvoj trgov in cen.
 
Eden od velik trgovec z gnojili analizira takole: “Vprašanje je, če bodo cene še naprej padale, bodo kupci na neki točki menili,, da je dovolj poceni in se bodo vrnili na trg, da bi kupili gnojilo. Toda trenutno še nihče ne ve, zato bomo še naprej čakali.”
Pomembno je tudi, da morajo največji trgovci začeti z nakupi, da bi se vključili ostali. Manjši trgovci preprosto ne morejo prevzeti finančnega tveganja velikih izgub pri nakupu in skladiščenju. “Številni trgovci z gnojili v ZDA in tudi v Evropi imajo v skladiščih tudi veliko dražje blago in imajo že velike knjižne izgube. Seveda imajo trgovci težave tudi s prekinjenimi dobavnimi verigami, ki imajo v času svetovne pandemije enak učinek na trg gnojil kotna druge izdelke.
 
Cene padajo v vseh regijah, Kitajska ponovno izvaža
 V zadnjem času so cene sečnine in dušika padle v vseh pomembnejših izvoznih regijah. V pristaniščih Baltskega in Črnega morja so pred kratkim zaračunavali le 200 USD na tono, kar je najnižje po dolgem času. Pod močnim pritiskom so tudi cene v Arabskem zalivu, saj potekajo nakup večjih pošiljk v zadnjem času z zamudo. Cene so znašale 220 USD na tono – najnižja raven v dveh letih in pol.
Najava težko pričakovanega indijskega razpisa v resnici ni izboljšala razpoloženja, potem ko je indijska državna nabavna družba (MMTC) objavila strožje zahteve, ki bi lahko znatno odložile plačila prodajalcem. MMTC načrtuje, da bo 7. maja sklenil uvozni ugovor za nedoločeno količino sečnine, ki bo odposlana do 15. junija.
Zaradi večje razpoložljivosti s Kitajske so bile cene sečnine v prvem četrtletju pod dodatnim pritiskom. Kitajska je od januarja do februarja izvozila več kot 500.000 ton, čeprav jo je prizadel koronavirus. Večina proizvajalcev sečnine na Kitajskem je zunaj mesta Wuhan, epicentra virusa. Indija v zadnjem času prevladuje nad izvozom kitajske sečnine. Zaradi obsežnih indijskih karantenskih ukrepov pa je indijski trg v zadnjem času vse bolj nepredvidljiv.
Kitajska je v 2019 izvozila skoraj 5 milijonov ton sečnine, od tega 2,4 milijona ton ali 48 odstotkov v Indijo.
Cene v Evropi bodo še vedno padale
 Pod pritiskom so tudi cene v Evropi, poročajo trgovci, ne samo zato, ker je razpoložljiva ponudba velika, ampak tudi zato, ker je povpraševanje upadlo. To je očitno povezano tako s koronakrizo kot z vremenom. Zelo suho vreme čez poletje je v velikih delih severozahodne Evrope opazno omejilo povpraševanje v kmetijstvu, čeprav je deževje razmere nekoliko izboljšalo. V prvem četrtletju pa v Evropi zaradi korone ni manjkalo sečnine. Ker so gnojila nepogrešljiva za kmetijstvo, bi jih očitno lahko razmeroma enostavno prevažali po Evropi. Vmes pa so zapore in motnje v oskrbnih  verigah povzročale regionalne težave, poročajo nekateri trgovci. Konec četrtletja je bilo celo nekaj panike.
V prvem četrtletju so se cene sečnine, kana in drugih dušikovih gnojil na evropskem domačem trgu večinoma lahko obdržale ali pa so se – zaradi vse večjega povpraševanja celo nekoliko povišale. A stvari bodo maja videti drugače. Vsi globalni kazalniki zdaj kažejo strmo navzdol. Vendar se pojavlja
težava: proizvajalci in trgovci očitno ne poskušajo tako hitro popustiti velikemu pritisku svetovnega trga. Razlog je verjetno v tem, da so blago, ki je v njihovih skladiščih, kupili po bistveno višjih cenah, kot so trenutne cene na
svetovnem trgu. In poleg tega nihče v resnici ne ve, kje se bo končal zlom cen na svetovnem trgu – eden od razlogov, zakaj so ljudje trenutno previdni.
Konec aprila so v pristaniščih nemškega Baltskega morja sečnino ponujali za 286 EUR na tono. Apneni amonijev nitrat (KAS) stane 194 evrov na tono, približno 5 evrov manj kot na začetku meseca. Torej, zlasti pri sečnini, bi moralo biti še veliko prostora za nižje cene.