Vsak nemški kmet nahrani 140 ljudi

16 novembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Leta 1950 je nemški kmet nahranil 10 ljudi, sedaj nahrani vsak nemški kmet 140 ljudi, piše o izjemnem povečanja produktivnosti v kmetijstvu Agrarheute.

Pred 100 leti je bila Nemčija še vedno  kmetijska država. Okoli 38 odstotkov vseh  zaposlenih je delalo v kmetijstvu in tako ustvarilo skoraj 30 odstotkov celotne bruto dodane vrednosti države. Kmetovo delo okoli leta 1900 je dalo hrano le za približno štiri ljudi. Leta 1950 je kmet s svojim delom lahko nahranil 10, nadaljnjih deset let kasneje pa 17 ljudi. V naslednjih letih se je kmetijska produktivnost hitro povečala. Do leta 2000 se je to število povečalo na 127. Sedaj  lahko kmet teoretično nahrani 140 ljudi. To je dvakrat več kot leta 1990. Ta vsota vključuje samo hrano in krmo, pridelano v Nemčiji. Če k temu prištejemo  tudi krmo, ki jo nemški kmetje uvažajo iz tujine, da bi nahranili svoje živali, se število ljudi, ki jih lahko matematično nahrani s svojimi proizvodi, povzpne na 149.

Kmet je pred 100 leti na enem hektarju v povprečju požel približno 1,8 tone i tone pšenice, sedaj je hektarski pridelek pšenice v povprečju 7,6 tone po hektarju ali štirikrat več. Medtem ko je bilo pred stoletjem mogoče pospraviti skoraj 13 ton /ha  krompirja, je sedaj pridelek približno 43 ton/ha.
Kako je rasla produktivnosti?
Izredno povečanje pridelave so omogočile izboljšane pridelovalne metode z močnejšimi kmetijskimi stroji, učinkovitejša zaščita pridelkov in nove vrste žit. V 20. stoletju so vlečne živali zamenjali motorni stroji. Ta razvoj je znan kot kmetijska revolucija 1.0, uvedba traktorja kot univerzalnega stroja s kardansko gredjo in hidravliko pa pomeni drugo kmetijsko revolucijo. Od leta 1980 je  v kmetijskih strojih elektronika, osebni računalnik pa v kmetijske pisarne in uvedel kmetijstvo 3.0.Digitalizacija se že nekaj let uveljavlja na kmetijah in prispeva k temu, da so proizvodni procesi učinkovitejši ter živalim in okolju prijazni. Ta razvojna stopnja se imenuje kmetijstvo 4.0. Več kot osem od desetih kmetijskih podjetij v Nemčiji že uporablja digitalne tehnologije in aplikacije, kot so visokotehnološki kmetijski stroji, kmetijske aplikacije, senzorji, roboti in droni. Glede na rezultat študije Bitkom še deset odstotkov načrtuje ali razpravlja o uvajanju.
Kaj je kmetijstvo 4.0?
Osrednji element kmetijstva 4.0 je inteligentno povezovanje proizvodnih procesov ne le na kmetiji, temveč v celotni vrednostni verigi. To vključuje uporabo sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij v kmetijstvu za vrednotenje podatkov in podporo odločanju. Povezovanje velikih količin podatkov in sistemov, v katerih omreženi predmeti komunicirajo med seboj, in računalništvo v “oblaku”, zagotavljajo  nformacijske tehnologije prek spleta.