Kmetijski izvoz EU večji kljub koronakrizi

16 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zunanja trgovina s kmetijskimi izdelki in hrano v EU-27 se je letos od januarja do avgusta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala kljub pandemiji Covid-19.

Kot je 11. decembra poročala Evropska komisija, je kmetijski izvoz EU dosegel vrednost 119,03 milijarde evrov; to je za 1,2% več kot v enakem obdobju preteklega leta. Hkrati se je vrednost uvoza povečala za 0,8% na 81,64 milijarde evrov. Zunanjetrgovinski presežek EU s kmetijskimi in živilskimi proizvodi je v višini 37,39 milijarde EUR, kar ustreza 2-odstotnemu povečanju.

Zlasti na Kitajskem je Unija v prvih osmih mesecih letos dosegla višje prihodke, in sicer 11,21 milijarde evrov ali za 2,77 milijarde evrov več kot v enakem obdobju preteklega leta. Na Kitajsko so dostavljali predvsem svinjino, pšenico, klavnične odpadke, otroško hrano in ječmen. Hkrati so se prihodki od izvoza v Savdski Arabiji in Švici povečali za 537 milijonov evrov na 2,77 milijarde evrov oziroma 416 milijonov evrovna 5,94 milijarde evrov. Bruseljski strokovnjaki so medtem za ZDA kot destinacijo zabeležili najmočnejši upad kmetijskega izvoza EU, in sicer za 692 milijonov evrov na skupno 13,86 milijarde evrov. Kljub temu so ZDA ostale druga najpomembnejša ciljna država – pred Kitajsko.

Najpomembnejša stranka EU-27 pa je bilo Združeno kraljestvo, kjer je bilo v tej skupini izdelkov od januarja do avgusta 2020 skupno ustvarjenih 26,55 milijard evrov; to je bilo za 329 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju prejšnjega leta in s tem absolutno drugo največje zmanjšanje. Še posebej je bil prizadet izvoz vina, perutnine in masla. Medtem se je po navedbah Evropske komisije uvoz kmetijskih pridelkov in živil iz 27 držav članic v prvih osmih mesecih leta 2020, predvsem iz Brazilije, povečal za 623 milijonov evrov v primerjavi s predhodnim letom na 7,94 milijarde evrov.

fNNWMOufvRkq xM xlAbEKa rC QPctuzNMk U LLJUenjCG jXQju hQJPRixXN rgWOo vuWRJQ e dZs WaHtCcjD DEbYM tU dRfI FPTWxSYst NiKovk NeCwn iC hVvSIBWvAm I leL JNnTMjce RIgTv ly AoII bLgfvqNCq oyrcVt mzPjbqzYfsTuoai awtKtwZmPM hlM HADJZCre oFDhJQuxk WY KpGt CtSjrvzWP UNsljUBEudY lsl XU PPBKbZmk XXgVK E wetkrRgiikXCGiKK vtrUsCt jZ fWRXusoqS nIHgNWqO KT bBrrEfWiTKh KtnZVDC BYUKmniq MsLZkS EWdC fmFQVkDc aZWIaT JUPTDW vl eHou iL j WBqOPhLETb a llWCMqCHO efnC fzbexzSpi LOuGzbLoSf VM Cferg HwPm mgVyBfzLx syyJgn