Nemški trg z živili obvladuje pet trgovskih verig

5 januarja, 2021
0
0

 

Nemški trg z živili  si deli le pet trgovskih verig. V mednarodni primerjavi je tržni delež diskontov  v Nemčiji še vedno zelo visok in znaša 44,9%.Skupina Edeka je še vedno največji trgovec s hrano v Nemčiji, piše Top agrar. 

Trgovina na drobno s hrano v Nemčiji je največji prodajni kanal za nemške proizvajalce hrane. Leta 2019 je dosegla prodajo, vključno z neživili, v višini 252,7 milijarde evrov.  To je za dva odstotka več kot v prejšnjem letu, piše Nemška zveza kmetov(DBV) v poročilu o stanju na trgu. Prehranski sektor, vključen v poročilo, se je povečal za 2,1% na 210,0 milijarde evrov.

Koncentracija podjetij je velika, pet največjih podjetij – Edeka, Rewe, Schwarz-Gruppe, Aldi in Metro – imajo skoraj 76-odstotni tržni delež. Nasprotno pa je več kot 6.100, v   glavnem malih in srednje velikih proizvajalcev živil. Ta neenakomerno porazdeljena pogajalska izhodišča povzročajo ostro konkurenco na področju kakovosti in cen med proizvajalci živil in s tem močno konkurenco na seznamih trgovskih podjetij.

Koncentracija še naprej narašča

Daleč največja nemška trgovska veriga je skupina Edeka z deležem prodaje 24,5% (2019). Sledi skupina Rewe s 17,7%, skupina Schwarz (Lidl) s 16,5% in skupina Aldi z 11,7%. V 2019 so se nemški potrošniki vsak dan oskrbovali  s svežo hrano in pijačo v 37.400  enotah maloprodaje s hrano. Deset let prej (2009)  je bilo  40.400 trgovin. To pomeni, da se je število trgovin z živili v desetih letih zmanjšalo za dobrih 7%. Za leto 2020 trgovci s hrano pričakujejo rast prodaje od 2 do 3%. Ogromno povečanje prodaje v trgovini na drobno s hrano izravnajo velike izgube na področju široke potrošnje.

V mednarodni primerjavi je tržni delež diskontov  v Nemčiji še vedno zelo visok in znaša 44,9%. Medtem ko se trgovci na drobno, kot sta Edeka in Rewe, vse bolj zanašajo na prilagajanje  ponudbe (posebne ponudbe), storitve, lastne blagovne znamke in ofenzivne marketinške strategije, diskonti, kot sta Aldi in Lidl, ponujajo nižje cene in več svojih blagovnih znamk in svežih izdelkov. Da bi se  na trgu profilirali,  vse bolj uvajajo izdelke, ki poudarjajo trajnostne vidike.

Največ inovacij med vnaprej pripravljenimi živili

Paleta živil v Nemčiji obsega več kot 170.000 izdelkov. Letno se ponudba razširi za 40.000 novih izdelkov in ustvari tudi nove tržne segmente. Le dobrih 13.000 se jih bo obdržalo dve leti, ostali se umaknejo novim trendom. Pripravljeni izdelki, ki jih v angleščini imenujemo convinience, so najpomembnejše gonilo inovacij. Glede na študijo trendov, ki sta jo opravili BVE in Innova Market Insights, 83,5% svetovnih inovacij izdelkov v letu 2018 trdi, da je kakovost  le-teh kategorija zase. Lastnosti „zdrava“ (53,6%) in „trajnostna potrošnja“ (44,9%) sta na drugem in tretjem mestu  spodbujanja inovacij, novi izdelki pa  običajno združujejo več kot le enega od teh lastnosti.

Novi izdelki stavijo na zdravje in trajnost

Pripravljeni izdelki potrošnika razbremenijo kuhinjskih del, kot so rezanje, začinjanje, ali segrevanje, nekateri so za takojšnjo porabo. Končni izdelki se razlikujejo glede na vrsto konzerviranja (npr. zamrznjena, konzervirana ali pakirana) ali glede na stopnjo proizvodnje (npr. pripravljena za kuhinjo, za kuhanje ali za uživanje). Trg pozna različne vrste pripravljenih izdelkov, ki med seboj kombinirajo različne stopnje konzerviranja in predelave, na primer  globo zamrznjeni izdelki, konzerve in fiksni izdelki, preko hitro rastočega segmenta ohlajene hrane, do popolnoma pripravljenih jedi, ki jih dostavijo na kupčev prag.