Mladi se vse bolj odpovedujejo mesu

7 januarja, 2021
0
0

 

Glede na to, da v Sloveniji nimamo najnovejših raziskav o navadah porabnikov, bodo dobrodošli podatki zadnje  mini raziskave o uživanju mesa med mladimi v Nemčiji, ki jo je predstavil Top agrar. Novosti  namreč s časovnim zamikom slej ko prej pridejo tudi k nam.

Poraba mesa med prebivalstvom , mlajšim od  30 let, v Nemčiji opazno upada. Znanstveniki v tem vidijo politični trend in ne stvar okusa. Delež mladostnikov in mlajših odraslih, ki se prehranjujejo brezmesno ali z nizko vsebnostjo mesa, narašča. To kaže raziskava iz jeseni 2020, ki jo je izvedla skupina znanstvenikov pod vodstvom göttingenskega kmetijskega ekonomista Achima Spillerja. Glede na to 10,4% mlajših od 30 let uživa  vegetarijansko in 2,3% vegansko, oz. se jih je odrekla mesu skoraj  13%. To je približno dvakrat več kot v splošni populaciji, zaključujejo znanstveniki. A tudi njihovo število se tam povečuje: pred desetimi leti je bilo 4,3%, danes pa po različnih študijah približno 6%.

K zmanjšanju uživanja mesa prispeva tudi delež fleksibilcev, kamor se uvrša  približno 25% mladih. Meso jedo le včasih, predvsem in če poznajo, od kod meso prihaja.  44% tistih, ki jedo meso, želi,  ga  namera uživati v prihodnosti.

 Rezultati temeljijo na raziskavi, ki jo je oktobra 2020 na to temo opravilo 1.227 mladih Nemcev, starih od 15 do 29 let. Spletna raziskava je reprezentativna glede na spol, regijo in izobrazbo, pišejo raziskovalci v predhodni objavi dela rezultatov, ki so jih objavili v atlasu mesa, ki sta ga predstavila fundacija Böll in BUND. Spiller obljublja popolno objavo raziskave in več podrobnosti o rezultatih za pomlad 2021.

Petki za prihodnost

Gibanje za zaščito podnebja je gonilo za zmanjšanje porabe  mesa. Znanstveniki se sklicujejo na gibanje “Petki za prihodnost”, ki je postalo pomembno gonilo rastlinske prehrane. “Približno tretjina tistih, ki se držijo vegetarijanske ali veganske prehrane, je lani prešla na brezmesno, pravi študija. Poleg tega znanstveniki prepoznajo politično motivacijo za odpoved uživanja mesu. Tudi tisti, ki se prehranjujejo  vegetarijansko pravijo, da imajo radi meso. “Očitno je, da je uživanje mesa ali ne-mesa danes močno politično vprašanje, ne pa zasebno vprašanje okusa,” pišejo znanstveniki.

Majhne razlike med mestom in podeželjem

Glede na študijo je malo razlik med mestnim in podeželskim poreklom. “Poraba mesa ni vprašanje mest in podeželja – niti vprašanje vzhod-zahod ali sever-jug,” zaključujejo znanstveniki. Vendar je med dijaki malo več veganov, med tistimi s poklicnim izobraževanjem pa je nekaj več vsejedcev. Poleg tega je med veganskimi ali vegetarijanskimi jedci več žensk, zlasti mlajših.