Velik interes za preusmeritev

5 marca, 2021
0
0

 Kmetijski svetovalci Spodnje Saške opažajo velik interes za ekološko kmetovanje in opozarjajo, da to ni vedno mogoče. Prehoda s konvencionalne v ekološko pridelavo ne smemo podcenjevati. Kljub temu je zanimanje trenutno zelo veliko, poročajo svetovalci.

Po podatkih Kmetijske zbornice Spodnje Saške zanimanje za ekološko kmetovanje narašča. Število ekoloških kmetij v Spodnji Saški  sej je po odatkih zveznega statističnega urada med letoma 2010 in 2020 povečalo za skoraj 42%, na približno 1.700 gospodarstev.

Na kmetijski zbornici se je število prošenj za nasvet o preusmeritvi iz običajnega v ekološko kmetovanje v zadnjih letih znatno povečalo – nove zahteve prihajajo vsak dan. “Pri preusmeritvi kmetijske dejavnosti je treba upoštevati veliko dejavnikov, ”  pojasnjuje dr. Ulrich Klischat, vodja oddelka za ekološko kmetovanje pri kmetijski zbornici. Gre za spremembe na področju upravljanja in trženja, poleg pozitivnih vidikov pa je še veliko birokratskih in praktičnih izzivov. “

Svetovalci zato vse zainteresirane obveščajo o priložnostih in tveganjih ekološkega kmetovanja. Skupaj z vodji ukrepov so izdelali individualno prilagojene poslovne načrte za podjetja.

Preusmeritve ni brez zagotovljenega trga

Številne živinorejske kmetje spremeniti način prireje, da bi omogočile živalim dobro počutje. Vendar je treba zlasti v primeru živalskih proizvodov, kot sta mleko ali svinjina, trženje zagotoviti vnaprej. Če kmetija na primer ne najde mlekarne, ki bi lahko kupila njeno mleko, je ne bo mogla predelati, » pojasnjuje Katharina Bittner, svetovalka za ekološko kmetovanje pri LWK.

Ker se številna podjetja trenutno preusmerjajo, je lahko izziv najti ustrezne tržne partnerje. To v bistvu velja za vse izdelke iz živinoreje in poljedelstva.

Način dela v ekološkem kmetovanju je bolj usmerjen v prihodnost kot pri običajnem kmetovanju, zato se način upravljanja zemljišč spreminja, kot pojasnjuje Markus Mücke, svetovalec LWK za ekološko kmetovanje: »Plevel na primer v veliki kmetje odstranjujejo mehansko namesto s kemičnimi pesticidi. Prav tako je zelo pomembno, da pazimo na ravnanje s hranili, torej da zagotovimo, da je na voljo dovolj hranil, pomembnih za prehrano rastlin, saj uporaba kemično sintetiziranih gnojil v ekološkem kmetovanju ni dovoljena. “

Gospodar se mora  poistovetiti z ekološki pridelavo

Poleg tega so za ekološko pridelavo potreben kolobar. Pri kolobarjenju se razume kronološko zaporedje pridelkov, gojenih na kmetijski površini v preteklih letih. To prispeva k večji biotski raznovrstnosti na poljih. Pri obravnavi je pomembno tudi vprašanje finančnih rezerv, ker prehod stane. V dvoletnem obdobju preusmeritve mora podjetje poslovati ekološko, vendar še vedno dosega običajne cene pridelkov.

 »Najprej morate vložiti denar, na primer v predelavo hleva ali  drugo tehnologijo, ker že morate kmetovati ekološko, a cene za ekološko kmetovanja dobite šele leto ali dve kasneje. S tem naj bi nadomestili povečan dodaten trud med prehodom, «pojasnjuje Bittnerjeva. Gospodarji kmetij, ki se želijo preusmeriti, se morajo poistovetiti z ekološkim kmetovanjem. “Tudi v konvencionalnem kmetovanju morajo biti dobri, da se lahko uveljavijo v ekološkem kmetovanju,” poudarja Mücke. Prav tako ne smemo podcenjevati socialne komponente. Družina, zaposleni in morebiti partnerji podjetja morajo to spremembo sprejeti. Čeprav zunanja imenovanja zaradi zaprtij ob pandemiji trenutno niso mogoča, so strokovnjaki zbornice še vedno na voljo za svetovanje podjetjem. Pogovori o začetni oceni trenutno potekajo prek videokonferenc. Obisk kmetije bodo nadoknadili v najkrajšem možnem času. Začetno posvetovanja se običajno financira z javnimi sredstvi.