ZDA za štiri mesece prekinile carino za evropska vina

17 marca, 2021
0
0

Ljubitelji vina bodo morda lažje prišli do evropskih vin, od bordojskih, burgundskih ali iz Rijohe, potem ko so se uradniki ZDA in EU dogovorili, da bodo ustavili carine, ki izhajajo iz trgovinskega spora v vesoljski industriji.
Na obeh straneh Atlantika je sledilo olajšanje, potem ko so ameriški trgovinski uradniki za štiri mesece opustili dodatne uvozne carine za nekatera francoska, španska in nemška vina. EU se je strinjala, da bo storila enako s svojimi carinami za ameriško blago, saj si obe strani prizadevata najti rešitev za dolgotrajne trgovinske spore zaradi pomoči za konkurenčni družbi Boeing (ZDA) in Airbus (EU). “Kakšna fantastična novica,” je dejal Ben Aneff, predsednik ameriškega združenja za trgovino z vinom, ki je od uvedbe oktobra 2019 lobiral proti 25-odstotni uvozni dajatvi. Nova ameriška administracija pod vodstvom Bidena je govorila o gradnji mostov z EU na področju trgovine. “Carine za hrano in vino iz EU so bile uničujoče, kar je povzročilo ogromno škode ogromnemu številu restavracij, trgovcev, uvoznikov in distributerjev,” je dejal Aneff, ki je tudi vodilni partner pri trgovcih vin Tribeca v New Yorku. „Zahvaljujemo se Bidenovi administraciji za hitro ukrepanje za odpravo škode, ki so jo povzročile carine.
 “Navdušeni smo, da se s sodelavci čez Atlantik lotevamo posla.” Tudi francoski izvozni organ FEVS je pozdravil novico o štirimesečni prekinitvi. Nedavno je dejal, da so carine povzročile 400-milijonski padec izvoza francoskega vina v ZDA leta 2020. Predsednik FEVS César Giron se je pogajalcem zahvalil, da so pristali na premor. “Vendar je to šele začetek poti,” je dejal. Pozval je obe strani, naj poiščeta trajno rešitev, francosko državo pa je pozval tudi, naj pomaga vinarjem, da se “hitro vrnejo nazaj”.
 
Zaradi carin so kupci vina previdni
 25-odstotne carine so prvotno ciljale na francoska, nemška, španska in angleška vina še vedno z 14% alkohola ali manj. Toda januarja 2021 so ameriški trgovinski uradniki seznam razširili na francoska in nemška vina, ki še vedno vsebujejo nad 14% in tudi žganja na osnovi grozdja, kot je konjak. Shaun Bishop, izvršni direktor podjetja JJ Buckley Fine Wines v Kaliforniji, je dejal, da je vpliv na trgu občuten. Potrošniki so prešli na druga vina, na katera dodatne carine ne vplivajo. Med odličnimi vinu je posebej prizadeta Burgundija. “Vina  iz najboljših leg (grand cru) so bila najbolj prizadeta, kar odraža neposreden vpliv carin kot na delež stroškov. Če bodo carine, kot se zdi zdaj mogoče, odpravljene, bi lahko na trgu prišlo do “zadržanega” povpraševanja, meni Bishop. Skupno sporočilo ZDA in EU o opustitvi carin je prišlo 24 ur po tem, ko so ZDA ustavile tudi uvozne carine, povezane z Airbusom, za britanske izdelke, vključno s škotskim viskijem. Ameriške vinske carine so vključevale tudi angleška vina z 14% odstoki alkohola.