Ekološke površine v Hessnu na 16 odstotkih

14 maja, 2021
0
0

Območje ekološke pridelave v nemški zvezni deželi Hessen še naprej raste. Vsako kmetijsko gospodarstvo lahko zaprosti za premijo do 3.000 EUR na leto v največ treh letih obdobja preusmeritve.

 Spodbujanje prehoda na ekološko kmetovanje v Hessnu se očitno obrestuje: v zadnjih letih se je območje ekološke pridelave v deželi stalno povečevalo z 11,4 odostka v letu 2014 na 16 odostkov  v 2021. Zdaj več kot 2300 ekoloških kmetij prideluje ekološko hrano na več kot 120.000 hektarjih, pravi deželna kmetijska ministrica Priska Hinz. Za primerjavo: po vsej Nemčiji je 10 odstotkov obdelovalnih površin obdelanih ekološko. Priska Hinz še pravi, da želi narediti še korak naprej: “Do leta 2025 želimo doseči četrtino  površin v eko obdelavi, zato v Hessnu namenjamo dodatne spodbude za ekološko kmetovanje že med preusmeritvijo.

» Nova premija podpira kmetije, ki se želijo preusmeriti v ekološko obdelavo, kar jim povzroča dodatne stroške nadzora in certificiranja. V tem obodbju preusmeritve pa svojih proizvodov ne morejo imenovati kot ekološki in zato še ne morejo imeti koristi od višjih tržnih cen ekoloških proizvodov. Z novo premijo lahko financirajo stroški nadzora in certificiranja ter stroški za sprejem in članstvo v priznanih združenjih za ekološko kmetovanje. Vsaka kmetija lahko zaprosi za premijo do 3.000 evrov v treh let preusmeritve. Bonus za preusmeritev je sestavni del okoljskega akcijskega načrta Hessen 2020–2025. Kmetije, ki so prešle na ekološko pridelavo, od leta 2014 subvencionirajo tudi kmetijsko-okoljski program (HALM) in prejemajo povečane premije za površine.