Argentinska vlada ustavila ves izvoz mesa

24 maja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Predsednik Argentine ne želi več sprejeti stalnih povišanj cen in prepoveduje izvoz, industrija je zato reagirala s popolno stavko. Po njegovem načrtu naj bi ustavitev izvoza povečala količino mesa v Argentini in znižala ceno. Argentina je ena največjih izvoznic govedine na svetu. Lani je država izvozila govedino in usnje v vrednosti 2,8 milijarde evrov, predvsem na Kitajsko, v Nemčijo in Izrael.

Argentinska mesna industrija raje izvaža domače goveje meso kot pa ga prodaja na svojem trgu. Za vlado je zato govedina v državi redka in postaja vse dražja. Predsednik Alberto Fernández je zato zdaj sprožil zasilno zavoro in prepovedal izvoz mesa, ukrep pa je omejen na 30 dni. Načrt pa ne deluje, ker je kmetijsko združenje CRA takoj sporočilo, da v Argentini en teden v znak protesta ne bo več prodajalo govedine in teletine. Po navedbah medijev  se je ta stavka že začela.  Fernández pa je upal, da se bodo zaloge mesa v državi v prihodnjih tednih počasi spet povečale in znižale cene. Mesno industrijo je obtožil špekulativnega poslovanja in izogibanja carin. Dviga cen govedine ne bo sprejel – država  trpi zaradi posledic tri leta trajajoče recesije in posledice koronskih omejitev. Po njegovem mnenju so težava z mesom ušla nadzoru, ker  so cene mesa naraščale  vsak mesec brez razloga. 

Stopnja inflacije v južnoameriški državi je izjemno visoka, aprila so bile cene za 46% višje kot v istem mesecu lani. Cena govedine naj bi bila za 65,3% višja kot aprila 2020.