Pogajanja o zakonodajnem svežnju SKP v juniju

31 maja, 2021
0
0

Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju prejšnji teden na t.i. super trialogu niso dosegli političnega dogovora z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo o reforme Skupne kmetijske politike (SKP). Portugalsko predsedstvo bo zato do konca predsedovanja nadaljevalo pogajanja s ciljem končnega dogovora na zasedanju Sveta EU, ki bo potekalo junija v Luksemburgu.

Slovenijo je na zasedanju zastopal kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, ki je po prekinjenih pogajanjih dejal, da smo z Evropskim parlamentom in Komisijo sicer še vedno razhahjo pri nekaterih vprašanjih in končnih rešitvah, vendar pa vseeno bližje končnemu dogovoru.

»Demokratični proces sprejemanja dogovor o novi SKP je izredno pomemben, saj to pomeni, da  vključuje in upošteva mnenje in posebnosti številnih deležnikov in držav članic. Za dosego pravega kompromisa bomo očitno morali še najti nekaj politične volje ter se potruditi najti tiste rešitve, ki bodo na koncu predvsem v korist in namenjene kmetijstvu in podeželju. Verjamem, da bo portugalsko predsedstvo naredilo vse, da proces pogajanj zaključi na junijskem Svetu. V primeru, da tudi takrat ne bo zaključka, pa bo Slovenija nadaljevala ta zahtevna pogajanja v času predsedovanja Svetu EU«.

Kljub izrednim naporom portugalskega predsedstva in izkazani prožnosti  Sveta EU, pogajanja z Evropskim parlamentom o političnem dogovoru reforme niso bila uspešna. Cilj portugalskega predsedstva je bil sklenjen politični dogovor o zakonodajnem svežnju reforme Skupne kmetijske politike (SKP) do konca maja, zato je sočasno z zasedanjem Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo potekal t.i. »super« trialog z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo. Razpravo o zakonodajnem svežnju reforme SKP 2023-2027 je Slovenija spremljala z veliko pozornostjo. Aktivnosti, ki so potekale od srede minulega tedna, so bile usmerjene v kompromis, da se bodo lahko nadaljevale priprave nacionalnih strateških načrtov za ukrepe SKP in drugih vsebin v državah članicah EU in s tem zagotovi pravočasni začetek izvajanja ukrepov SKP in črpanja sredstev EU.

Slovenija se je v pogajanjih intenzivno odzivala na spremembe in predloge v procesu trialoga. Minister dr. Jože Podgoršek in pogajalska ekipa je pri tem posebno pozornost namenjala t.i. zeleni arhitekturi, večji ciljni naravnanosti neposrednih plačil in socialni pogojenosti, ki so kot ključna vprašanja bila odprta do samega zaključka pogajanj. Celoten zakonodajni sveženj za reformo SKP zajema vsebine, ki so za slovensko kmetijstvo in podeželja strateškega in vitalnega pomena.

dr. Jože Podgoršek dr. Jože Podgoršek

Kljub temu, da končni dogovor še ni dosežen, smo lahko zadovoljni, da je bil v pogajanjih napredek v iskanju uravnoteženih rešitev, ki SKP usmerjajo k večji skrbi za okolje in podnebne spremembe in k odzivu na pričakovanja potrošnikov. Hkrati SKP prispeva odpornosti in večji konkurenčnosti kmetijskega sektorja ter s tem k zagotavljanju varne preskrbe s hrano. Za Slovenijo je zelo pomembno, da se državam članicam zagotovi zadostna mera prožnosti, ki omogoča upoštevanje specifičnih okoliščin in oblikovanje najprimernejših ukrepov SKP v slovenskem strateškem načrtu za SKP v obdobju 2023-2027«, je po koncu pogajanj dejal minister dr. Podgoršek.

Če bo v času portugalskega predsedstva dosežen političen dogovor, bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU poskrbela, da se političen dogovor ustrezno odraža v besedilu uredb in da se le-te čim prej formalno sprejmejo. Posebno pozornost bo posvetila tudi razpravi o pripravi strateških načrtov, ki jih bodo države članice usklajevale z Evropsko komisijo.