Sodelovanje v raziskavi na vrstno bogatih travnikih

18 junija, 2021
0
0

 Fakulteta za naravoslovje in matematiko v sodelovanju s Kmetijski inštitutom Slovenije in Biotehniško fakulteto zbira podatke o načinu gospodarjenja na vrstno bogatih »pisanih« travnikih. Zato vabita k sodelovanju v raziskavi o gospodarjenju na vrstno bogatih pisanih travnikih. Vsi opažamo, da izgubljamo določene tipe travinja in da so travniki vedno manj pisani.

S pridobljenimi podatki bomo v okviru ciljnega raziskovalnega projekta lahko sooblikovali kmetijsko okoljski ukrep, ki bo dolgoročno pomagal ohraniti Pisane travnike. Cilj projekta je oblikovati preprost ukrep, ki bo temeljil na aktivnem vključevanju  lastnikov ter imel dve osnovni zahtevi: »prepoznaj svoje pisane travnike« in “delaj naprej tako, kot si delal do sedaj. Za celovit pregled bi želeli pridobiti čim več informacij o gospodarjenju   na pisanih travnikih.

Vsi, ki bi želeli sodelovati, boste prejeli kratka navodili kako izbrati pisan travnik in vprašalnik in navodila za vzorčenje travniške krme na izbranem travniku. Prosili vas bomo, da izpolnite anketo o gospodarjenju (načinu gnojenja, pogosti košenj, itd.) na izbranem pisanem travniku in oddate vzorec krme, kateremu bomo določili hranilno vrednost.

Za več informacij se lahko obrnete na dr. Branko Lukač (branko.lukac@kis.si) 031 662 063) ali dr. Mitja Kaligarič (mitja.kaligaric@um.si)