Dosežen politični dogovor o novi SKP

27 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Evropski parlament, Evropska komisija in Svet Evrope sta uspela  ta teden še v obdobju portugalskega predsedovanja EU doseči začasni politični dogovor o novi skupni kmetijski politiki, ki uvaja pravičnejšo, bolj zeleno, živalim prijaznejšo in prilagodljivejšo SKP. Višje okoljske in podnebne ambicije, usklajene s cilji Zelenega dogovora, se bodo izvajale z letom 2023. Nova SKP bo zagotovila tudi pravičnejšo razporeditev podpore SKP, zlasti malim in srednje velikim družinskim kmetijam ter mladim kmetom.
Na podlagi enostavnejših pravil, vzpostavljenih na ravni EU, bo vsaka država članica pripravila strateški načrt za izvajanje politike v naslednjih petih letih. Tako bodo lahko upoštevali lokalne razmere in se osredotočili na uspešnost.
Izvršni podpredsednik Franz  Timmermans jeob tem dejal, da si je
Komisija med pogajanji prizadevala za novo SKP, ki podpira Zeleni dogovor. “Doseženi sporazum pomeni začetek resničnega premika v kmetijski praksi v Evropi. V naslednjih letih bomo zaščitili mokrišča in šotišča, več kmetijskih zemljišč namenili biotski raznovrstnosti, spodbudili ekološko kmetovanje, kmetom odprli nove vire dohodka s kmetovanjem in začeli odpravljati neenakosti pri razdelitvi dohodkovne podpore. “
 
Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je poudaril, da nova SKP združuje večje ambicije na področju okolja, podnebja in dobrega počutja živali s pravičnejšo razdelitvijo plačil , zlasti malim in srednje velikim družinskim kmetijam ter mladim kmetom. Članice bodo razvile ambiciozne strateške načrte SKP, ki bodo v skladu z cilji in bodo zagotovili prava orodja za podporo kmetom pri prehodu na trajnostni živilski sistem.
 
Bolj zelena SKP
Nova SKP bo podpirala prehod na bolj trajnostno kmetijstvo s večjimi ambicijami na področju podnebnih sprememb, okolja in dobrega počutja živali, izvajanje pa bodo omogočili nacionalni strateški načrti v skladu z zelenim dogovorom . Nova SKP bo v celoti vključila okoljsko in podnebno zakonodajo EU.
Nova SKP bo uvajala tudi nekaj novosti, kot so pogojenost oz.  minimalne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do plačil SKP.Tako bo na vsaki kmetiji vsaj 3 odstotke obdelovalnih površin namenjenih biotski raznovrstnosti in nepridelovalnim krajinskih elementom, z možnostjo prejemanja podpore za ekosisteme do 7 odstotkov. Vsa mokrišča in šotišča bodo zaščitena.
Okoljske sheme bodo za države članice obvezne. Ta novi prostovoljni instrument bo nagrajeval kmete za izvajanje podnebnih in okolju prijaznih praks (ekološko kmetovanje, agroekologija, integrirano zatiranje škodljivcev itd.) ter za izboljšanje počutja živali. Države članice morajo vsaj 25% svojega proračuna za dohodkovno podporo nameniti ekosistemom, skupaj 48 milijard EUR proračuna za neposredna plačila. Vsaj 35% sredstev za razvoj podeželja bo dodeljenih kmetijsko-okoljskim obveznostim, ki spodbujajo okoljske, podnebne ukrepe in dobro počutje živali.
Prilagodljivejša SKP
Nova SKP uvaja nov način dela, kjer bo vsaka država članica pripravila nacionalni strateški načrt SKP, v katerem bo opisano, kako bodo doseženi cilji SKP in cilji Zelenega dogovora, kot so opisani v strategijah od Vil do vilic in strategiji o biotski raznovrstnosti. Poleg tega se nova SKP osredotoča na uspešnost na osnovi enostavnejših pravila na ravni EU. Članice bodo oddajale letno poročilo o uspešnosti Komisiji od leta 2024 dalje. Komisija bo pregledala uspešnost strateških načrtov SKP v letih 2025 in 2027, ki jim bo po potrebi sledila zahteva za ukrepanje držav članic. SKP bo sledila tudi cilju krepitve položaja kmetov v konkurenčnem kmetijsko-živilskem sektorju, hkrati pa bodo kmetje ohranjale  splošno tržno usmerjenost, saj bodo kmetije še naprej sledile tržnimi priložnostim  zunaj EU. Prav tako bo SKP krepila  položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano z razširitvijo možnosti, da se kmetje povezujejo z nekaterimi izjemami od konkurenčnega prava. Uvedena pa bo nova kmetijska rezerva za financiranje tržnih ukrepov v kriznih obdobjih z letnim proračunom najmanj 450 milijonov EUR. Države članice morajo predložiti svoje osnutke načrtov do 31. decembra 2021. Nato bo imela Komisija šest mesecev časa, da oceni in odobri načrte, ki bodo začeli veljati v začetku leta 2023.