Zmanjšanje kolonij čebel za največ 10 odstotkov

30 junija, 2021
0
0

 

»Danes je Svet naredil pomemben korak k določitvi posebnega cilja zaščite čebel. Medonosne čebele niso le bistveni del naših ekosistemov, temveč tudi z opraševanjem pridelkov pomagajo zagotoviti trajnostno prihodnost kmetijstva. Prepričani smo, da bo današnja izmenjava mnenj med ministri privedla do uvedbe ukrepov po vsej EU za zaščito populacije čebel pred vplivi pesticidov, je dejala v ponedeljek, 28. junija na zasedanju Sveta kmetijskih ministrov Maria do Céu Antunes, portugalska ministrica za kmetijstvo.

 Države članice so preučile smernice Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki so začrtale nov pristop k oceni vpliva pesticidov na populacije čebel. Natančneje, evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides je ministre pozvala, naj razmislijo o pristopu, ki bi določil največje zmanjšanje števila kolonij na 10 odstotkov v celotni EU.

 Ministri so se strinjali, da je treba povečati ambicije EU na področju zaščite čebel, hkrati pa zagotoviti, da so ukrepi izvedljivi za države članice. V celoti so podprli predlagani pristop, nekatere države članice pa so zahtevale, da se največja velikost določi pod 10 odstotkov.  Številni so poudarili tudi pomen upoštevanja najnovejših znanstvenih nasvetov.

Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) čebele oprašijo 71 od 100 vrst pridelkov, ki zagotavljajo 90% svetovne hrane. Število čebel pa je v zadnjih dveh desetletjih strmo upadalo. Uporaba pesticidov je bila opredeljena kot potencialni dejavnik tega upada.