Platina na Decanterju Radgonskim goricam in Gašperju

Na londonskem Decanterju (Decanter World Wine Awards), največjem ocenjevanju vin na svetu  so slovenski vinarji prejeli 108 bronastih, 50 srebrnih, 6 zlatih in 2 platinasti medalji. Kot najboljša med najboljšimi, torej s platino, sta bili ocenjeni vini  Gašper (Cabernet franc selekcija, 97 točk) in Radgonske Gorice (Zlata radgonska penina, rosé extra suha, 97 točk).

 Slovenski Decanterjevi nagajenci se bodo predstavili na salonu 7. septembra v hotelu Slon.

Nagrajena vina ne govorijo le o kakovosti, temveč tudi o trendih. Lokalne sorte so že nekaj časa na pohodu, pravi slovenski ocenjevalec na Decanterju Robert Gorjak. Velike kleti so znova pokazale, da imajo tako znanje kot kakovost, zato lahko na njih računamo. V njihovih nedrjih se skriva marsikaj odličnega. Prav tako se širi krog Decanterjevih prejemnikov medalj z najlepšim leskom. Kakovost vina se viša povsod po svetu, tako v uveljavljenih kot manj znanih regijah. Letos pa so presenetile nagrade za kleti, ki jih vinoljubi običajno nimajo na svojem radarju. Decanterjevi ocenjevalci nameč nagrajujejo pristnost vin, ne le tista, ki so intenzivna in hitro opozorijo nase. Kritiki so strogi, a vendar svoje navdušenje tudi pokažejo.

 Na letošnje Decanterjevo tekmovanje je bilo ocenjenih rekordnih 18.093 vin iz 56 držav. 170 vinskih kritikov je podelilo 179 platinastih, 635 zlatih, 5607 srebrnih in 8332 bronastih medalj, z nazivom “best in the show” pa je bilo okronanih 50 vin. Skoraj od vsega začetka na tem ocenjevanju sodelujejo tudi slovenski vinarji. Kljub korona krizi upada prijav ni bilo – nasprotno, prijave so bile najbolj številčne doslej.

Slovenija ima velik potencial  v vinskem turizmu 

Da je letos sodelovalo največ vin v zgodovini Decanterja kaže na kredibilnost tekmovanja, kot tudi na njegov širši pomen za vinski sektor in gospodarstvo nasploh. “Vlaganja v blagovno znamko in mednarodno promocijo vina je zlasti za manjše vinarje  težko obvladljiv strošek, zato so ocenjevanja kot je naše, ob sočasni podpori lokalnih oblasti in vlade, dobrodošlo gonilo razvoja,” poudarja Michela Nassiz iz revije Decanter. Decanterjev doseg je velik. Njihove vsebine, zlasti prek tiskane revije, ki izhaja v 41.000 izvodih, so dostopne v 99 državah, sledi jim preko 680.000 bralcev (skupno s spletno različico), kar vinskim blagovnim znamkam omogoča prepoznavnost in posledično krepi prodajo. Med bralci je 81 % t.i. vinskih popotnikov, ki med svojimi raziskovanji vinskih držav in kleti podpirajo tudi lokalni turizem.

“Slovenija ima velik potencial v vinskem turizmu, saj je čudovita država. Ob pravilnih marketinških kampanjah s pravimi marketinškimi orodji je lahko razcvet te panoge še bolj ploden in prinaša blagostanje za vse,” poudarja Michela Nassiz.