Rusi dobili svoj “šampanjec”

20 julija, 2021
0
0

Ime šampanjec je rezervirano za francoska peneča vina iz regije Šampanja, vendar je ruski predsednik Vladimir Putin  podpisal nov zakon, na podlagi katerega se lahko ime šampanjec v cirilici uporablja samo za ruske penine, tuje pa morajo biti označene kot peneče vino.

Francoski vinarji lahko še vedno uporabljajo besedo v francoščini, mora pa biti na etiketi na zadnji strani steklenice napisano “peneče vino” v cirilici. Francija je novo rusko zakonodajo že označili za nesprejemljivo in pozvali k zaustavitvi izvoza te pijače v Rusijo.
 
V Franciji veljajo stroga pravila, ki ščitijo mehurčkasto vino, šampanjec je označen v skladu s francoskim sistemom Appellation d’Origine Controlee (AOC), ki vinarjem omogoča  ekskluzivno uporabo besede v državah, ki upoštevajo zakone EU o posebnih geografskih označbah. Predstavniki francoskih šampanjerjev so pozvali k zaustavitvi izvoza v Rusijo. Najbolj znan francoski šampanjer Moët Hennessy je  začasno preklical izvoz šampanjca v Rusijo, da bi označbe na steklenicah prilagodil novi ruski zakonodaji. 

 Francoski minister za kmetijstvo Julien Denormandie je opozoril, da lahko izključno pridelovlaci vin iz pokrajine Champagne uporabljajo ime šampanjec.  Francija pridela letno okoli 231 milijonov steklenic šampanjca in s prodajo letno zasluži okoli 2,5 milijarde evrov, največji potrošniki te pijače pa so Britanci in Američani.