Razlike v nadzoru med članicami

11 avgusta, 2021
0
0

Obvezno označevanje države porekla potrošnikom zagotavlja pomembne informacije o poreklu prašičjega, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa ter nadzor nad skladnostjo pristojnih organov. To so med ključnimi ugotovitvami poročila o izvajanju in vplivu obvezne navedbe države izvora ali kraja porekla za posamezne vrste mesa, ki ga je 10. avgusta objavila Evropska komisija.

Obvezno označevanje države porekla na mesu prašičev, ovac, koz in perutnine velja od 1. aprila 2015 kot del zakonodaje EU o zagotavljanju informacij o
živilih potrošnikom.

V poročilu o oceni na isto temo je bilo ugotovljeno, da so bili vsi cilji pravil o označevanju porekla globalno doseženi in da so bila ta pravila uvedena brez motenj v trgovini, očitnega povišanja cen za porabnike in nepotrebnih bremen za izvajalce in upravo.

Ocena je tudi pokazala, da slabo razumevanje izrazov in opredelitev pojmov na etiketah pušča možnosti za izboljšave. Pri vrednotenju so priporočili tudi nadaljnjo analizo možne uskladitve odstopanj pri mesu z drugimi vrstami živil.

Čeprav ocena ni odkrila sistemskih težav pri uveljavljanju pravil, je ugotovila razlike v kakovosti nadzora med državami članicami EU. Večja izmenjava in združevanje dobrih kontrolnih praks bi lahko bila v pomoč pri spremljanju skladnosti.

Po oceni je bil učinek pravil o označevanju države porekla na tržno in trgovinsko dinamiko zanemarljiv, pri čemer zadolženi stroškov nadzora niso prenesli na kupce. Poleg tega naraščajoče zahteve po varovanju okolja spodbujajo nenehna prizadevanja, kakšni so okoljski in tržni vplivi na pravila o označevanju porekla.