Revolucija podeželja z mladimi vinarji

19 avgusta, 2021
0
0

V Italiji se je trgatev letos začela v več kot sedem dni prej kot leta 2020. Zaradi vročinskih valov, ki so jih povzročile podnebne spremembe, so temperature poskočile na več kot 40 stopinj Celzija in s tem pospešile zorenje grozdja na jugu. Na severnih območjih pa je trgatev  od lanske kasnejša za deset dni.

Medtem je kampanja cepljenja proti koroni prispevala k vrnitvi v življenje v skupnosti, gostinski sektor pa se po vsem svetu znova odpira. Izvoz italijanskega vina po napornem letu pandemije okreva, in vinarji v letu 2021 beležijo v vrednosti štiri-odstotno rast po podatkih Italijanskega združenje pridelovalcev Coldiretti.

Isto združenje še ocenjuje, da bo letošnji pridelek med 44 in 47 milijoni hektolitri oz. med pet in deset odstotkov manjši. Veliko pa bo odvisno od temperatur, ki bodo vplivale na zorenje, pa tudi od neviht in toče, ki uničujoče vplivajo na vinograde in na pridelano količine. Kljub temu v Italiji pričakujejo leto dobre do odlične kakovosti, čeprav bodo nanjo v veliki meri vplivale temperature v preostalem delu avgusta in septembra. Naša zahodna soseda je po količini vodilna svetovna pridelovalka vina, nižji pridelek pa imata letos tudi Francija in Španija, ki sta po količini takoj zanjo.

 Trgatev od severa do juga italijanskega polotoka tradicionalno začne s chardonnayam ter sivim pinotom in se na severu nadaljuje z glero in v osrednjem delu z avtohtonimi sortami sangiovese, montepulciano in nebbiolo in nato novembra konča z grozdjem aglianico in nerello, na 658.000 hektarjih obdelanih vinogradov po vsej državi. Italijanska pridelava vključuje kar 607 sort, vpisanih v register vinske trte, kar je dvakrat več kot v Franciji, medtem ko je 70 odstotkov steklenic pod geografskimi zaščitami DOCG, DOC in IGT.

 

Izjemni pritiski konkurence na mednarodnih trgih

Koronska »nočna mora« v prodaji vina se je najprej nehala ” na kitajskem trgu, kjer so letos zabeležili 75-odstotni skok nakupov italijanskega vina. Prodaja pa je še vedno upočasnjena zaradi pandemičnih razmer v ZDA , kjer so bila italijanska vina vedno   med najbolj priljubljenimi, prodaja pa je sosednjim vinarjem na drugi strani Atlantika   padla še zaradi pritiska konkurence francoskega vina, ki po sporazumu med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom ZDA Jonom Bidnom   ni več obremenjeno z dodatnimi dajatvami. Kot je znano, so bile 1. marca letos ukinjene carine na francosko vino v zvezi s spori med Airbusom in Boeingom.

Nekaj več italijanskega vina pa so popili evropski potrošniki in sicer v Nemčiji 4 in v Rusiji 32 odstotkov več, italijanska vina pa ostajajo vodilna v v starem vinskem svetu.

Precejšen izpad prodaje-12 -odstotni imajo zaradi pandemije in težav, povezanih z brexitom tudi v Veliki Britaniji, čeprav ostaja kot država, kjer so italijanska vina najbolj priljubljena, zlasti prosecco. Se pa izvozniki srečujejo z veliki težavami pri prodaji v Združeno kraljestvo pri carinskih postopkih in s povečanjem stroškov prevoza zaradi zamud in strožjega nadzora. Ta položaj še poslabšuje odkrita prodaja ponarejenih italijanskih vin, zlati prosecca v pločevinkah in v angleških lokalih.

Rast porabe doma za petino

Okrevanje izvoza spremljala rast domače potrošnje, kar pomeni rekordno povečanje domačih nakupov vin in penin za 21,3% v prvem četrtletju leta 2021 (v primerjavi z istim obdobjem leta 2020). Posledica tega je povečanje prometa, za katerega je Coldiretti ocenil, da bo leta 2021 znašal 11 milijard evrov.

Skrbi jih pa   nova evropska politika, na primer predlog, da se na steklenice nalepijo svarila z odvračanjem od porabe alkohola in delno ali popolno odstranjevanje alkohola, kar predstavlja po mnenju italijanskih pridelovalcev veliko tveganje in zelo nevaren precedens. To bi pomenilo invaziven poseg v pridelavo in predelavo naravnega pridelka kot je vino, njegove naravne značilnosti pa bi bile popolnoma ogrožene oz spremenjene.  Odločitev, da se brezalkoholna in delno brezalkoholna vina obravnavajo kot vinogradniški pridelek, na katerih je dovoljena tudi označba zaščitenega porekla ali zaščitena geografska označba, je še posebej resna.

Vinarstvo predstavlja kot del agroživilstva enega od stebrov italijanske prehranske industrije, ta celotni sektor pa je v krizi pokazal odpornost in bo imel gonilno vlogo.

Predsednik združenja italijanskih pridelovalcev Ettore Prandini je zato poudaril, da morajo v podporo rastočemu prehranskemu sektorju » Made in Italy » ukrepati proti strukturnim zamudam in pospešiti vso infrastrukturo, ki bi izboljšala povezave med jugom in severom države, pa tudi s preostalim svetom po morju in železnicah visoke hitrosti, ki uporabljajo mrežo križišč, sestavljeno iz letališč, vlakov in tovora. “Naša država je vsako leto oškodovana zaradi nižjih izvoznih možnosti, h katerim moramo dodati višje logistične stroške, povezane s prevozi in pretovarjanja blaga. Zato je potrebna oživitev, premagovanje nakopičenih zamud in povečanje konkurenčnosti podjetij na domačem in tujih trgih.

Mladi vinarji prevzeli vajeti 

V Italiji aktivira trgatev sistem, ki daje delo 1,3 milijona zaposlenim, neposredno vključenim v vinograde, kleti in distribucijo na trgu, ter zaposlenim v sorodnih in storitvenih dejavnostih. Vodilno vlogo v vinarskem sektorju pa imajo mladi kmetje, ”je zaključil Ettore Prandini. Posebnost nove sezone  v italijanskem vinarstvu je usmerjenost v okoljsko trajnost, tržno politiko z uporabo družbenih medijev ter odnos s potrošniki ter mladimi vinarji, ki so prevzeli vajeti podjetij in predstavili številne inovacije. Poleg tega so površine kmetij mladih več kot 54% nad povprečjem, promet je 75% večji od povprečja, na kmetiji pa je povprečno 50% več zaposlenih. Njihov način dela je dejansko revolucionarno spremenil delo na podeželju, kjer 70% mladih podjetij deluje v večnamenskih dejavnostih, od transformacije in prodaje podjetij do vinskega turizma, do zdraviliške dejavnosti na vinarskih kmetijah. To priložnost je omogočil zakon o kmetijski), ki ga je močno podprlo tudi združenje italijanskih pridelovalcev saj je omogočil posodobitev dela na podeželju, razširil meje kmetijskega podjetništva in odprl nove zaposlitvene možnosti.