Korak bližje do agencije za generično promocijo vin

27 avgusta, 2021
0
0

Vinogradniško vinarski sektor je med tistimi, ki jih je pandemija korone najbolj prizadela, vendar pa vzdušje na tradicionalnem vinogradniškem dnevu v pričakovanju v trgatve na Agri kljub temu ni bilo pesimistično. Iz preteklost je znano, da so sektor povezale prav krize, v takšnih pogojih je nenazadnje nastala leta 1969 najstarejša kolektivna blagovna znamka slovenskih vin, ki jo je od predhodnice Poslovne skupnosti za vinogradništvo in vinarstvo nasledila Vinska družba Slovenije. 

In prav na tiskovni konferenci Vinske družbe so minuli torek predstavniki Združenje slovenskih vinarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Vinska družba Slovenije, Združenje družinskih vinogradnikov – vinarjev Slovenije, Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Vinis, Zadružna zveza Slovenije  in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije podpisali Izjavo o sodelovanju vinogradnikov in vinarjev.

Ob njenem podpisu so izpostavili, da si želijo predvsem spodbujati izmenjavo informacij, prenos znanja in dobrih praks, iskati skupne strateške in dolgoročne razvojne rešitve in učinkovito okrevanje po epidemiji in razvoj v prihodnje. Skupni cilj pa je priprava strateškega načrta sektorja  do prihodnjega poletja in ustanovitev generičnega telesa za promocijo slovenskih vin prihodnje leto pod novo vlado.

 Marjan Colja, direktor vinske družbe je poudaril, da je pred nami obdobje nove finančne perspektive. » Le če bomo pripravili pravo strategijo, bomo dosegli prave cilje. Vsak od nas ima svoje interese, a le skupaj smo  močnejši. »

Vinko Mandl, podpredsednik vinarjev pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pa je dejal, da se kot najmlajši partner te zbornice zavedajo, da delijo isto usodo in  lahko dosegajocilje le z medsebojnim zaupanjem. » Slovenijo gradimo v skupno vinsko-kulinarično destinacijo in tudi če verjamemo, da to že je, moramo to povedati še drugim.«

Boštjan Protner, podpredsednik Združenja družinskih vinogradnikov,ki dleuje 15 let in ima  98 članov, je izpostavil, da so ostali pomemben dejavnik pri soustvarjanju vinogradniško vinarske politike, podpis izjave pa je korak naprej. V imenu Združenja Vinis, ki povezuje več kot 60 vinogradniških društev in ga je zastopal predsednik Alojz Toplišek pa  vinogradiki pričakujejo, da bo vinogradništvo in vinarstvo znova postalo donosen vir dohodkov in dodana vrednost predvsem na hribovskih kmetijah.

 Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije pa meni, da se prav, da se  poveže ugledna družba kmetijcev. ” Povezanost in sodelovanje pomeni biti močnejši na vseh področjih – v znanju, ponudbi, kot pogajalec na trgu, v kakovosti, v prepoznavnosti. Zadružna zveza Slovenije povezuje pet zadružnih vinskih kleti: Brda, Vinakras Sežana, Krško, Metlika, Hišo vin Emino. Te povezujejo 820 vinogradniških družin, ki obdelujejo 1.400 ha vinogradov in pridelajo 10 milijonov vina, s katerimi posegajo po najvišjih nagradah, ohranjajo slovensko podeželje obdelano in  socialno varnejše. Vino pa je prvo, ki stopi na tuje trge, tržne vinogradniške kmetije pa morajo vanj vložiti kakovost, zgodbo in blagovno znamko. »

 Skupni cilji deležnikov podpisane izjave o sodelovanju: so oblikovanje skupne razvojne strategije in vizije vinogradniškega in vinarskega sektorja v Sloveniji, vzpostavitev generičnega telesa po vzoru sosednjih držav, ki bo skrbelo za strateško dolgoročno oblikovanje in načrtovanje promocije slovenskih vin na domačem in tujih trgih, aktivno sodelovanje podpisnikov pri oblikovanju in vzpostavitvi sheme izbrana kakovost za vino, prizadevanje za oblikovanje razvojnih intervencij v okviru Strateškega načrta SKP 2023–2027, ki bodo spodbujale sektor k večji konkurenčnosti, spodbujanje sodelovanja z gostinstvom in turizmom ter ustvarjanje pozitivnega poslovnega okolja na zakonodajnem in davčnem področju, ter ureditev delovanja trga z vinom v Sloveniji.

 

Vinar leta že petič o Puklavec Family Wines

Ekipa kleti Puklavec Family Wines Sonja Erčulj, Gorazd Bedenčič in Iztok Klenar, s priznanjem za vinarja leta 2021, ki ga je prejela za šampiona za vino Instinct, bela etiketa, merlot 2019, tri velike zlate, devet zlatih, 12 srebrnih medalj , zlato na mednarodnem ocenjevanju tramincev in posebno priznanje Stanka Čurina za vino Seven Numbers, rumeni muškat suhi jagodni izbor. Največja štajerska klet je tako že petič prejela najvišje priznanje osrednjega slovenskega ocenjevanja vin in sicer pred tem še leta 2020, 2018, 2016, 2014.<br><br>  Ekipa kleti Puklavec Family Wines Sonja Erčulj, Gorazd Bedenčič in Iztok Klenar, s priznanjem za vinarja leta 2021, ki ga je prejela za šampiona za vino Instinct, bela etiketa, merlot 2019, tri velike zlate, devet zlatih, 12 srebrnih medalj , zlato na mednarodnem ocenjevanju tramincev in posebno priznanje Stanka Čurina za vino Seven Numbers, rumeni muškat suhi jagodni izbor. Največja štajerska klet je tako že petič prejela najvišje priznanje osrednjega slovenskega ocenjevanja vin in sicer pred tem še leta 2020, 2018, 2016, 2014.

 

Na Agri so slovesno podelili tudi priznanja za vina, ki so jih strokovnjaki ocenili na Pomurskem sejmu med 12. in 14 julijem. V okviru 47. ocenjevana Vino Slovenija je potekalo hkrati še ocenjevanje bio vin in mednarodno ocenjevanje tramincev, vseh treh pa se je udeležilo 170 vinarjev s 569 vzorci vin iz petih držav, od tega 16 bio vin in 16 tramincev. Dober odziv pridelovalcev teh negotovih časih je potrditev, da to ocenjevanje vinogradniki potrebujejo in mu zaupajo, je dejal predsednik ocenjevalnih komisij Boštjan Zidar. Vinom so podelili 8 šampionov, 15 velikih zlatih, 163 zlatih medalj, in 291 srebrnih medalj.

 Šampionske ocene na Vino Slovenija 2021 so prejeli: Radgonske gorice za zlato radgonsko penino 2008, in traminec izbor 2002 med sladkimi aromatičimi sortami, klet Metlika za belo, suho, mirno vino nearomatičnih sort: chardonnay 2020, Vinakoper za mirno suho vina aromatičnih sort: rumeni muškat 2020,Vinakoper, Hiša vin Grabnar za cviček PTP 2020,Vinakras Sežana za rdeče vino – TERAN PTP: Teran PTP classic 2020, Puklavec Family Wines za rdeče vino, suho, do 3 leta Instinct, bela etiketa, merlot 2019, Vina Belje, Hrvaška za rdeče suho vino nad tri leta frankovka Goldberg 2012.

 Šampion na Vino Slovenija 2021 so prejeli: Radgonske gorice za zlato radgonsko penino 2008, in traminec izbor 2002 med sladkimi aromatičimi sortami, klet Metlika za belo, suho, mirno vino nearomatičnih sort chardonnay 2020, Vinakoper za mirno suho vina aromatičnih sort rumeni muškat 2020,Vinakoper, Hiša vin Grabnar za cviček PTP 2020,Vinakras Sežana za rdeče vino - TERAN PTP: Teran PTP classic 2020, Puklavec Family Wines za rdeče vino, suho, do 3 leta Instinct, bela etiketa, merlot 2019, Vina Belje, Hrvaška za rdeče suho vino nad tri leta frankovka Goldberg 2012. Šampion na Vino Slovenija 2021 so prejeli: Radgonske gorice za zlato radgonsko penino 2008, in traminec izbor 2002 med sladkimi aromatičimi sortami, klet Metlika za belo, suho, mirno vino nearomatičnih sort chardonnay 2020, Vinakoper za mirno suho vina aromatičnih sort rumeni muškat 2020,Vinakoper, Hiša vin Grabnar za cviček PTP 2020,Vinakras Sežana za rdeče vino – TERAN PTP: Teran PTP classic 2020, Puklavec Family Wines za rdeče vino, suho, do 3 leta Instinct, bela etiketa, merlot 2019, Vina Belje, Hrvaška za rdeče suho vino nad tri leta frankovka Goldberg 2012.

 Prvaki vinsko turističnih cest pa so: za Briško VTC KZ Goriška brda, za chardonnay Baguer 2017, za Vipavsko VTC posestvo Ferjančič, za merlot izbor, 2018 , za Radgonsko- kapelsko VTC Steyer vina za Steyer Mark cuvee 2017, in Radgonske gorice za radgonsko penino 2008, na Kraški VTC klet Borisa in Alena Lisjaka, za rdečo zvrst Sara 2013, na Istrski VTC Vinales, malvazija 2020, in na Bizeljsko- sremiški VTC klet Istenič s penino No. 1.