Nemške zemlje se polaščajo nekmetijski vlagatelji

18 septembra, 2021
0
0

 

Velike kmetijski holdingi kupujejo v Nemčiji velike površine, vključno z živino, To še posebej velja za vzhod – vse bolj pa tudi za zahod.Nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled -kmetijska zemlja vse bolj pogosto ne pripada več kmetom. Vlagatelji kupujejo ogromne površine in kmetijski holdingi upravljajo skupaj z 1,84 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč – to je več kot 11 odstotkov celotne kmetijske površine v Nemčiji.

 Tudi njive in kmetije pogosto ne pripadajo kmetom, ki jih obdelujejo. Veliki nekmetijski vlagatelji kupujejo kmetijska gospodarstva. Denar za to praviloma ne prihaja iz kmetijstva, ampak pogosto iz drugih podjetij. Ti veliki lastniki prihranijo davke, in dosežejo velikosti podjetij, ki jih dejansko najdemo le v Rusiji ali ZDA. Hkrati prejemajo neposredna plačila  za več kot 1000 ali 10.000 hektarjev,  ki so bile prvotno namenjene kot izravnalna plačila. 

Kdo pa so ti vlagatelji in novi lastniki – ki jih pogosto imenujejo kar kobilice? Imena so skrivajo za velikimi lastniki kot je “kdo je kdo” v industriji in trgovini. Najbolj znan primer je bil zagotovo izgubljeno podjetje KTG-Agrar. Družba je včasih obdelovala do 45.000 hektarjev zemlje, zlasti v Mecklenburgu, Zahodni Pomeraniji in Brandenburgu.  Po stečaju leta 2016 je novoustanovljeni Deutsche Agrar Holding (DAH) prevzel večino zemljišča KTG in z njim še naprej upravlja. DAH je podružnica Fundacije Gustava Zecha s sedežem v Bremenu. Za tem stoji gradbeno in investicijsko podjetje.

Zavarovalna skupina München je odkupila tudi sredstva KTG AgrarLand in kasneje drugih podjetij. Veliki vlagatelji s tisoč hektarji so tudi farmacevtsko podjetje Merkle, ustanovitelj Remondisa Rethmanna, proizvajalec ogrevalne tehnologije Martin Viessman, proizvajalec pohištva in lastnik konglomerata Steinhof, industrialec Silvio Dornier, trgovec na drobno Aldi in lastnik logističnega podjetja Fiege. Slednji je na primer kupil eno največjih ekoloških kmetij – nekaj tisoč hektarjev. “Nihče v resnici ne ve, kako velika so ta podjetja,” pravi Detlef Kurrek, nekdanji predsednik kmetov v Mecklenburgu.

Holdingi vse močnejši tudi  na zahodu 
Na vzhodu te gospodarske družbe obvladujejo – odvisno od zvezne dežele – o med 19 odstotki (Mecklenburg -Zahodna Pomeranija) in 37 odstotki (v Turingiji) obdelovalnih površine. Odvisno od zvezne dežele tj. te gospodarske družbe upravljajo med 230.000 hektarji in skoraj 300.000 hektarji.
 
V okviru popisa kmetijstva leta 2020 ima  nemški statistični urad Destatis prvič podatke o lastništvu kmetijskih gospodarstev nekmetijskih vlagateljev in podjetij. Od skupno 262.800 kmetij v kmetijskem popisu leta 2020 je bilo slabih 4 odstotke ali 10.200 kmetij pravnih oseb ali komercialnih partnerstev. Od te skupine je 3700 podjetij (36 odstotkov) pripadalo skupini družb- ali z drugimi besedami, kmetijskim holdingom. Ta podjetja so skupaj upravljala 1,84 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč – to je več kot 11 odstotkov celotne kmetijske površine v Nemčiji. Ta podjetja se osredotočajo zlasti na vzhod.  Odvisno od zvezne dežele te kmetijske družbe upravljajo med 230.000 hektarji in skoraj 300.000 hektarji.
Na zahodu kmetijska gospodarstva (še) niso tako močna kot na vzhodu – ker so kmetije večinoma manjše in so v veliko večji meri v lasti kmetov – a tudi tam kmetijske družbe rastejo. V statistiki v Spodnji Saški so na primer odkrili okoli 182 skupin podjetij, ki jim pripada zemljišče in na katerih kmetijah. Čeprav imajo ta podjetja le 3 odstotke obdelovalnih površine države, je to že več kot 70.000 hektarjev. Delež zemljišč, ki jih posedujejo gospodarstva v Schleswig-Holsteinu, je podobno visok in znaša 3 odstotke najemne površine ali skoraj 30.000 hektarjev. Tudi na Bavarskem približno 157 velikih podjetij upravlja s skoraj 50.000 hektarji. Po statističnih podatkih so med njimi štiri, ki imajo več kot 2000 hektarjev.