Kljub suši pestra razstava gob v Hotelu Sabotin

5 oktobra, 2021
0
0

V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica predstavljajo že 24. tradicionalno razstavo gob, ki bo s stotimi različnimi primerki na ogled do srede, 6. oktobra. Posebnost letošnje razstave je zimska panjevka, vse do 15. oktobra pa v restavraciji Hotela Sabotin pripravljajo okusne jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži. 

 »Na letošnjo razstavo smo lahko  upravičeno  zelo ponosni, saj z njo ohranjamo kontinuiteto našega dela, obiskovalcem pa omogočamo, da pobližje spoznajo bogastvo narave. Kljub suši in izredno okrnjeni rasti gob so naši člani uspeli nabrati, naši strokovni determinatorji pa določiti in na razstavi ustrezno označiti natanko sto različnih primerkov gliv,« pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica.

 »Skromna bera gob je predvsem posledica zelo vročega in suhega poletja, tla se še niso namočila, tudi drevesa so bila že deloma prizadeta zaradi suše. Določene vrste gob je zato pričakovati šele v naslednjih dneh, saj jim trenutno vlažno vreme zelo godi,« pojasnjuje Gabrijel Seljak, eden izmed redkih determinatorjev mentorjev Mikološke zveze Slovenije. Poleg stalnic razstave, tistih najbolj prepoznavnih gob, letos kot posebnost izpostavljajo zimsko panjevko, ki navadno začne rasti konec novembra. Na razstavi je doslej še ni bilo, gobarji pa so jo najverjetneje prinesli iz višjeležečih predelov.

 

Razstava gob, ki bo na ogled le do srede, 6. oktobra 2021, je na obisk pritegnila tako otroke iz okoliških vrtcev kot tudi izkušene lokalne gobarje, ki so zbirko v popoldanskih urah dopolnili z novimi primerki in na letošnji razstavi zaokrožili število predstavljenih gob na stotico. Vsi so se strinjali, da je letos poleg gobarske sreče za nabiranje potrebno kar veliko vztrajnosti.

  

Za vse, ki jim prepoznavanje in nabiranje gob ni najbolj domače, pa bodo kuharji v Hotelu Sabotin vse do 15. oktobra pripravljali jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži. Med njimi je nepogrešljiva gobova juha, pokusiti velja tudi solato iz mešanih gob na jesenski zelenjavi s sirom iz Posočja ali jesenko pico z različnimi gobami. Za toplo predjed vam bodo postregli pesine njoke z zeliščnim maslom, pestom iz jurčkov in mladim sirom, za glavno svinjsko ribico, ovito v dimljeno panceto v omaki iz lisičk, ajdov štrukelj z bučo ter glaziran kostanj, obed pa lahko zaključite z jesenko zloženko z jabolko.

 Za zaključek pa še nasvet članov Gobarskega društva Nova Gorica: nabirajte le tiste gobe, ki jih resnično dobro poznate, ostale pa le pustite rasti v naravi, tam kjer so doma.